«Όποιος έχει την ευκαιρία, φεύγει – ήδη πολλοί φίλοι μου έφυγαν», δήλωσε στο Sky News νεαρός Ουκρανός, που αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα του για να αποφύγει τη στράτευση. «Χρειάζομαι ειρήνη, για μένα κυρίως», προσθέτει. Ο σύγχρονος… Τρυγαίος διέφυγε μέσα από τα βουνά προς τη Ρουμανία, έχοντας πληρώσει 6.000 δολάρια σε διακινητές. «Οι νέοι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να θάψουν τους εαυτούς τους ζωντανούς. Έρχονται αρκετοί σε εμάς για βοήθεια», δήλωσε ένας εξ αυτών, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ντρέπεται καθόλου για τη δράση του. Χθες η ουκρανική Βουλή ψήφισε νόμο που ορίζει πολύ αυστηρότερες ποινές για τους ανυπότακτους και καθιερώνει ειδικό ψηφιακό σύστημα για τον εντοπισμό τους. Το ηλικιακό όριο στράτευσης μειώνεται στα 25 από 27 έτη (και όχι χαμηλότερα, ώστε οι νεότεροι να μπορέσουν να γεννήσουν την επόμενη γενιά Ουκρανών) και καθιερώνεται η στράτευση των κρατουμένων. Πλην όμως την τελευταία στιγμή αποσύρθηκε διάταξη που προέβλεπε όριο 36 μηνών για τη στράτευση, κάτι που ζητά εδώ και μήνες ο πρόεδρος Ζελένσκι, προκειμένου να πάρουν ανάσα κάποιοι από αυτούς που βρίσκονται στο μέτωπο από την αρχή του πολέμου. Η παράλειψη της σχετικής πρόβλεψης καθιστά αμφίβολη την υπογραφή του νόμου από τον πρόεδρο της Ουκρανίας.
ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
Μιλώντας στη Βουλή, ο στρατηγός Γιούρι Σόντολ, διοικητής στις περιοχές Χάρκοβο, Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, υποστήριξε ότι «ο εχθρός υπερέχει έναντι των δυνάμεών μας 7-10 φορές, μας λείπει ανθρώπινο δυναμικό». Η κατάσταση στο μέτωπο δείχνει να επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, καθώς πέραν από τις ελλείψεις σε ανθρώπους, μεγάλες είναι πλέον και οι ελλείψεις σε όπλα και πυρομαχικά. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, επανέλαβε την έκκληση στα δυτικά κράτη να στείλουν περισσότερες συστοιχίες Πάτριοτ, καθώς οι ρωσικοί βομβαρδισμοί πυκνώνουν. Υποστήριξε, δε ότι έχει εντοπίσει τουλάχιστον 100 συστοιχίες στα γειτονικά συμμαχικά κράτη, από τις οποίες η Ουκρανία χρειάζεται μόνο 26 για να καλύψει το σύνολο του εναέριου χώρου της.
Χθες το Κίεβο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία πραγματοποίησε εκ νέου «μαζική επίθεση» εναντίον ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας. Περισσότεροι από 40 πύραυλοι και αντίστοιχος αριθμός μη επανδρωμένων αεροσκαφών έπληξαν υποσταθμούς και εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης σε πέντε περιφέρειες, προκαλώντας διακοπές της ηλεκτροδότησης τουλάχιστον 200.000 ανθρώπων. Ο περιφερειάρχης του Χαρκόβου, Όλεγκ Σινεγκούμποφ, έγραψε στο Telegram για «τουλάχιστον 10 πλήγματα, εναντίον ουσιώδους σημασίας υποδομών» στην πόλη του Χαρκόβου και στην περιφέρειά του. Το Κίεβο υποστηρίζει ότι κατάφερε να καταστρέψει 37 από τα 40 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που επιτέθηκαν κατά της χώρας. Φαίνεται, όμως, ότι πολλοί από τους πυραύλους βρήκαν τον στόχο τους.