Νέο μέτωπο ανοίγει η Ουκρανία, πλήττοντας για πρώτη φορά ρωσικά πλοία στη Βόρεια Θάλασσα. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται πίσω από το χτύπημα στη ρωσική πυραυλάκατο «Σέρπουκοφ» στη ναυτική βάση του Μπαλτίισκ, στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ. Μάλιστα ανάρτησαν βίντεο, όπου φαίνονται φλόγες να τυλίγουν το κατάστρωμα του πλοίου – μίας κορβέτας κλάσης Buyan. Το πλοίο δεν κινδύνευσε να βυθιστεί, αλλά η φωτιά κατέστρεψε τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και μηχανήματα.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν με κάθε τρόπο να μεταφέρουν τον πόλεμο στη ρωσική επικράτεια – μόλις προχθές drones έπληξαν αεροπορική βάση στην περιφέρεια του Βορονέζ, περίπου 350 χιλιόμετρα μακριά από τη γραμμή του μετώπου. Συνεχίζουν επίσης τις επιθέσεις στα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία, κοντά στη γραμμή του μετώπου.
Χθες η Μόσχα κατήγγειλε επίθεση με drone στον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια που είναι υπό ρωσικό έλεγχο. Πρόκειται για την τρίτη επίθεση το τελευταίο διάστημα, αν και το Κίεβο αρνείται ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις. Μάλιστα το ρωσικό πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι η επίθεση έγινε μόλις 10 λεπτά αφότου πέρασε από τον σταθμό αντιπροσωπεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας η Υπηρεσία θα συνεδριάσει σήμερα για να συζητηθούν οι επιθέσεις.
Στην άλλη πλευρά του μετώπου στη Ζαπορίζια ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν κατοικημένη περιοχή, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας τουλάχιστον οκτώ. Καθημερινά το Κίεβο επαναλαμβάνει την ανάγκη να λάβει αντιαεροπορικό εξοπλισμό από τη Δύση. Χθες το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την επείγουσα διάθεση πυρομαχικών και αντιαεροπορικών αξίας 138.000.000 δολαρίων. Σταγόνα στον ωκεανό, δεδομένου ότι το πακέτο βοήθειας που μπλοκάρουν στο Κογκρέσο οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ είναι αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στην επιθετικότητα του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Γι, καλώντας τη Συμμαχία να μην επεκταθεί σε Ευρώπη και Ασία. Οι δηλώσεις έγιναν ύστερα από συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Λίγο αργότερα ο Ρώσος υπουργός συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, που επανέλαβε την πρόθεσή του να ενισχύσει τη διμερή συνεργασία. Η Ρωσία και η Κίνα είχαν διακηρύξει μια «σύμπραξη χωρίς όρια» λίγες ημέρες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. Τώρα φαίνεται ότι εξετάζουν τη δημιουργία συμμαχίας με ασιατικά κράτη, αντίστοιχης του ΝΑΤΟ.