Δεν κάνει βήμα πίσω ο Νετανιάχου

Παρά τις διεθνείς πιέσεις για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ εμμένει στην πρότασή του
19:23 - 10 Απριλίου 2024
epa11211350 Israeli soldiers walk next to their military vehicles near the border fence with the Gaza Strip, as seen from the Israeli side in southern Israel, 10 March 2024. More than 31,000 Palestinians and over 1,300 Israelis have been killed, according to the Palestinian Health Ministry and the Israel Defense Forces (IDF), since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October 2023, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/ABIR SULTAN

Στο απόλυτο κενό φαίνεται ότι θα καταλήξει ο νέος γύρος συνομιλιών που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, αφού μετά την αρχική απόρριψη της πρότασης για κατάπαυση πυρός από τη Χαμάς το κίνημα ανακοίνωσε λίγο μετά ότι θα τη μελετήσει προτού δώσει οριστική απάντηση.

Υπενθυμίζεται πως η ισραηλινή πρόταση περιλαμβάνει την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός διάρκειας αρκετών εβδομάδων στη Γάζα, στο πλαίσιο της οποίας θα αφεθούν ελεύθεροι δεκάδες Ισραηλινοί όμηροι που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς και σε αντάλλαγμα Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι του Ισραήλ.

Εκτός από τα παραπάνω, η πρόταση προβλέπει επίσης την είσοδο 400 ως 500 φορτηγών με τρόφιμα στον θύλακα κάθε μέρα και την επιστροφή στα σπίτια τους κατοίκων της βόρειας Γάζας που αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με την πηγή του AFP στη Χαμάς.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, από την άλλη, αξιώνει οριστική κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από όλη τη Λωρίδα της Γάζας και να διανεμηθεί περισσότερη βοήθεια σε όλο τον άμαχο πληθυσμό, που απειλείται από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Διαβεβαιώνοντας ότι «εκτιμά τις προσπάθειες των μεσολαβητών και εύχεται να κλειστεί συμφωνία», το Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως οι Ισραηλινοί «δεν ικανοποίησαν κανένα από τα αιτήματα του ίδιου και των άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων», χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

«Παρ’ όλ’ αυτά, η ηγεσία του κινήματος θα μελετήσει την πρόταση και θα ενημερώσει τους μεσολαβητές για την απάντηση», αναφέρει η ανακοίνωση, καθώς οι Παλαιστίνιοι ετοιμάζονται για τη γιορτή Έιντ αλ Φιτρ σήμερα, με την οποία τερματίζεται ο μήνας του Ραμαζανιού, που ίσως ήταν ο πιο δύσκολος που βίωσε ποτέ η Λωρίδα της Γάζας.

ΜΑΚΡΙΑ Η ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ

Οι διεθνείς πιέσεις προς το Ισραήλ να βρει τη χρυσή τομή στην εμπόλεμη Γάζα εντείνονται. Χαρακτηριστική ήταν η απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε εμπορικές κυρώσεις, περιορίζοντας τις εξαγωγές προϊόντων 54 διαφορετικών κατηγοριών στο Ισραήλ μέχρι να κηρυχθεί εκεχειρία στη Γάζα. Τα μετρά αυτά, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου, θα τεθούν άμεσα σε ισχύ και αποτελούν την απάντηση στην άρνηση του Ισραήλ να επιτρέπει ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Αιγύπτιος ομόλογός του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο μονάρχης της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ κάλεσαν να κηρυχθεί «άμεση και μόνιμη» κατάπαυση του πυρός και να αφεθούν ελεύθεροι «όλοι οι όμηροι» στη Λωρίδα της Γάζας, με άρθρο που συνυπέγραψαν και τυπώθηκε σε τέσσερις εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένης της «Le Monde».

«Ο πόλεμος στη Γάζα και τα ανθρώπινα δεινά που προκάλεσε πρέπει να σταματήσουν αμέσως», τονίζουν οι τρεις αρχηγοί κρατών, προειδοποιώντας το Ισραήλ για τις «επικίνδυνες συνέπειες» ενδεχόμενης χερσαίας επιχείρησης ευρείας κλίμακας στη Ράφα.