Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για μια εκεχειρία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που επίσης θα επιτρέψει την απελευθέρωση των ομήρων, ξεκίνησε στο Κάιρο, έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, την ώρα μάλιστα που η Ράφα, όπου έχουν καταφύγει σχεδόν 1.500.000 Παλαιστίνιοι, που εκτοπίστηκαν από άλλες περιοχές της Γάζας, ετοιμάζεται για την επαπειλούμενη χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού. Οι συνομιλίες σημείωσαν «σημαντικές προόδους», υποστήριξε αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης, το προσκείμενο στην κυβέρνηση τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Καχέρα, επικαλούμενο πηγή του στις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών, ωστόσο αξιωματούχος της Χαμάς διέψευσε την είδηση. «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη θέση που αφορά την κατοχή και κατά συνέπεια δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο στις συνομιλίες στο Κάιρο», δήλωσε στο Reuters. «Δεν υπάρχει ακόμα πρόοδος» ξεκαθάρισε.
Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε για πολλοστή φορά πως είναι αποφασισμένος να εξαλείψει τη Χαμάς «σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της Ράφας», πόλη που παρουσιάζει ως το έσχατο μεγάλο οχυρό της, ενώ υπογράμμισε πως δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς απελευθέρωση όλων των ομήρων. Όλα αυτά με φόντο την απόσυρση των στρατευμάτων του Ισραήλ από τη Χαν Γιούνις, άλλη πόλη στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού παραθαλάσσιου θυλάκου, επίκεντρο των μαχών το τελευταίο διάστημα, για να «προετοιμαστούν για μελλοντικές επιχειρήσεις», κατά το επιτελείο.
Στη Γάζα, ο πόλεμος που ξεκίνησε με αφορμή την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, (που άφησε πίσω της 1.170 νεκρούς), έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 33.205 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, την ώρα που και οι τραυματίες από τα ισραηλινά πυρά έχουν ξεπεράσει τους 75.933. Τέλος, σύμφωνα με τον ΟΗΕ η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι «χειρότερη κι από καταστροφική». Πέρα από τον ολοένα βαρύτερο απολογισμό των θυμάτων, πέρα από τις ασύλληπτες ζημιές, ο πόλεμος προκαλεί επίσης ακραία ανθρωπιστική καταστροφή στον θύλακο, όπου 2.400.000 κάτοικοι απειλούνται από λιμό, τονίζει ο οργανισμός, υπογραμμίζοντας πως η ανθρωπιστική βοήθεια που μπαίνει με το σταγονόμετρο στη Λωρίδα της Γάζας μέσω χερσαίων οδών από την Αίγυπτο παραμένει αυστηρά ελεγχόμενη από τις αρχές του Ισραήλ και δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες.