Κίνδυνος να μείνει η Ουκρανία χωρίς πολεμοφόδια

Αποκαλύψεις του Γενς Στόλτενμπεργκ για αυξημένη δράση Ρώσων κατασκόπων στην Ευρώπη
18:26 - 8 Απριλίου 2024

Τη δράση Ρώσων κατασκόπων «εδώ και πολλά χρόνια» σε ευρωπαϊκές χώρες κατήγγειλε ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild», με την ευκαιρία της 75ης επετείου από την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αποκάλυψε ότι το ΝΑΤΟ έχει απομακρύνει «ρωσικό προσωπικό από τα κεντρικά του στις Βρυξέλλες», καθώς «αντιληφθήκαμε ότι επιτελούσαν δραστηριότητες, οι οποίες δεν ήταν στην πραγματικότητα διπλωματικά καθήκοντα αλλά καθήκοντα εργασίας μυστικών υπηρεσιών». Και πρόσθεσε: «Έχουμε δει ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες επιχειρούν σε ευρωπαϊκές χώρες εδώ και πολλά χρόνια. Παρατηρούμε επίσης ότι έχουν γίνει προσπάθειες να εντείνουν τις δραστηριότητές τους. Από την άλλη πλευρά βέβαια και οι νατοϊκοί σύμμαχοι παρακολουθούν πολύ στενά αυτές τις δραστηριότητες».

Μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης ανώτερα στελέχη του ΝΑΤΟ υπενθύμιζαν ότι ήδη από τον Οκτώβριο του 2021, λίγους μήνες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία ανέστειλε τη διπλωματική αποστολή της στο ΝΑΤΟ. Κατά συνέπεια οι αναφορές Στόλτενμπεργκ αφορούν περιστατικά που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια και όχι τους τελευταίους μήνες.

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ

Αντιθέτως όσα ανέφερε σε δική του συνέντευξη το Σαββατοκύριακο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αφορούν όσα μπορεί να συμβούν τους αμέσως επόμενους μήνες. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, επιβεβαίωσε ότι το μέτωπο απειλείται με κατάρρευση: «Αν συνεχίσουν να χτυπούν κάθε μέρα, με τον τρόπο που το κάνουν τον τελευταίο μήνα, μπορεί να ξεμείνουμε από πυραύλους και οι εταίροι το γνωρίζουν». Έσπευσε πάντως να προσθέσει ότι προς το παρόν η Ουκρανία διαθέτει αποθέματα αντιαεροπορικής άμυνας. Πλην όμως σημείωσε ότι σταδιακά θα αρχίσουν να γίνονται «δύσκολες επιλογές σχετικά με τι θα προστατευτεί».

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ξεκαθάρισε ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει πόρους για να επιχειρήσει νέα αντεπίθεση. Δεν φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις αντοχές του μετώπου, εφόσον η Ρωσία επιχειρήσει τη γενική αντεπίθεση που φέρεται να οργανώνει για τα τέλη της άνοιξης. Υπογράμμισε ότι όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν, εφόσον οι σύμμαχοι του Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο εγκρίνουν το μεγάλο πακέτο βοήθειας. Εμφανίστηκε μάλιστα έτοιμος να το δεχθεί όχι ως βοήθεια αλλά ως δάνειο – κάτι που τελευταία έχει αρχίσει να συζητά ο Τραμπ. «Θα συμφωνούσαμε σε οποιαδήποτε επιλογή, αρκεί η βοήθεια να φτάσει το συντομότερο», δήλωσε ο Ζελένσκι. Σε άλλη πρόσφατη συνέντευξή του στη «Washington Post» παραδέχθηκε ότι εφόσον αυτό δεν συμβεί «θα πρέπει να αρχίσουμε να υποχωρούμε». Εκτός από τις εκκλήσεις, το Κίεβο προσπαθεί να πιέσει την Ουάσινγκτον εκβιάζοντας με αύξηση των επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές στο εσωτερικό της Ρωσίας, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κλιμάκωση που οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποφύγουν.