Την απάντηση της Χαμάς σε νέα πρόταση εκεχειρίας περιμένει το Ισραήλ

19:18 - 4 Απριλίου 2024

Την απάντηση της Χαμάς σε επικαιροποιημένη πρόταση για εκεχειρία περιμένουν Ισραήλ και μεσολαβητές. Οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Μοσάντ, της Σιν Μπετ (εσωτερική υπηρεσία ασφάλειας) και του ισραηλινού στρατού επέστρεψαν την Τρίτη από το Κάιρο. «Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, με την αποτελεσματική μεσολάβηση της Αιγύπτου, οι μεσολαβητές συνέθεσαν μια αναθεωρημένη πρόταση για τη Χαμάς», ανέφερε ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου προσθέτοντας: «Το Ισραήλ περιμένει οι μεσολαβητές να πιέσουν τη Χαμάς ώστε να προκύψει συμφωνία».

Το Τελ Αβίβ εκθειάζει, δηλαδή, τη στάση της Αιγύπτου και πιέζει το Κατάρ να κάνει περισσότερα. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ισραήλ στους «Times of Israel» χαρακτήρισε «ανοησίες» τις πληροφορίες ότι δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Η Χαμάς φέρεται να επιμένει στην επιστροφή χωρίς περιορισμούς των Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα, καθώς και στην απελευθέρωση των αιχμαλώτων μόνο εάν σταματήσει ο πόλεμος και αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός από τη Γάζα. Προτάσεις τις οποίες το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά.

Η πίεση προς την ισραηλινή κυβέρνηση για εκεχειρία εντείνεται με τη δημοσιοποίηση κάθε νέου χτυπήματος. Η επίθεση σε κομβόι της ανθρωπιστικής οργάνωσης World Central Kitchen προκάλεσε τον θάνατο επτά εθελοντών και οργισμένες ανακοινώσεις από όλο τον κόσμο. Ο ίδιος ο Νετανιάχου χαρακτήρισε το γεγονός «τραγικό», συμπληρώνοντας όμως ότι «αυτά συμβαίνουν σε καιρό πολέμου».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε εξοργισμένος με το χτύπημα κατά της ανθρωπιστικής οργάνωσης. Όμως δημοσίευμα των «New York Times» αναφέρει ότι η αμερικανική κυβέρνηση πιέζει το Κογκρέσο να εγκρίνει πώληση έως και 50 μαχητικών F-15 στο Ισραήλ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια. Μαζί με τα πυρομαχικά και την εκπαίδευση που περιλαμβάνει αναμένεται να ξεπεράσει τα 18 δισ. δολάρια. Κατά σύμπτωση, λίγο περισσότερο από το ποσό αυτό, στα 18,5 δισ. δολ., εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα τις ζημιές στις υποδομές της Γάζας. Ποσό που, όπως επισημαίνει ο «Economist», αντιστοιχεί στο 97,5% του ΑΕΠ των δύο παλαιστινιακών περιοχών (Γάζα και Δυτική Όχθη) το 2022.