ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ: Δελτίο με «εικονική δημοσιογράφο» – Τα αυτόνομα οχήματα επηρεάζουν τους οδηγούς τους – Ελάφια ζόμπι τρομοκρατούν τις ΗΠΑ…

19:36 - 3 Απριλίου 2024

Το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua παρουσίασε δελτίο ειδήσεων, με την παρουσιάστρια να μην είναι άνθρωπος αλλά άβαταρ από εικονική πραγματικότητα. Και όχι μόνο αυτό, οι υπεύθυνοι του καναλιού λένε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα με την εικονική παρουσιάστρια μπορεί να εργάζεται ακούραστα 24 ώρες το 24ωρο. Μάλιστα είναι τόσο αληθοφανές όλο αυτό, που αρχικά οι τηλεθεατές δεν μπόρεσαν να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται για άνθρωπο. Το ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, ονόματι «Σιν Σιαομένγκ», είχε κοντά μαλλιά και φορούσε ροζ μπλούζα και σκουλαρίκια κατά την παρουσίαση βίντεο ενός λεπτού από το Xinhua. Βασίζεται σε μια πραγματική παρουσιάστρια του Xinhua, την Κου Μενγκ, και αναπτύχθηκε από το Xinhua και τη Sogou Inc. Οι ειδικοί, που δημιούργησαν την εικονική δημοσιογράφο, μελέτησαν τα λόγια και τις κινήσεις της Μενγκ σε παρουσιάσεις της άνω των 10.000 λεπτών. Βέβαια υπάρχει και ένα πιο εξελιγμένο μοντέλο που θα βγει σύντομα στο γυαλί και αυτή τη φορά θα είναι άνδρας. Ένας εικονικός δημοσιογράφος που θα μπορεί να περπατά στο στούντιο και να κάνει μόνος του ερωτήσεις στους καλεσμένους. Το κινεζικό πρακτορείο είχε εμφανίσει δύο παρουσιαστές τεχνητής νοημοσύνης ντυμένους με ανδρικά ρούχα τον Νοέμβριο του 2018, στη World Internet Conference, στην πόλη Γουζέν. Γενικότερα η Κίνα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για πρόοδο στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης σε ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών, από εξοπλισμό παρακολούθησης μέχρι αυτόνομα οχήματα.

Τα αυτόνομα οχήματα επηρεάζουν τους οδηγούς τους

Ο χώρος των αυτόνομων οχημάτων σημειώνει ταχεία πρόοδο. Ωστόσο εξακολουθεί να απαιτείται η παρουσία ανθρώπων οδηγών προκειμένου να αντιδρούν σε κινδύνους οι οποίοι δεν εντοπίζονται εγκαίρως από το σύστημα. Σε αυτό το πλαίσιο, νέα έρευνα από το Rice University και το Texas Tech University έδειξε πως οι οδηγοί συχνά δεν εντόπιζαν τους κινδύνους οι οποίοι διέφευγαν της προσοχής του οχήματος. Και αυτό το φαινόμενο φαίνεται να επιδεινώνεται όσο περισσότερο οι οδηγοί τα χρησιμοποιούν. Οι ερευνητές εξέτασαν τη συμπεριφορά 60 οδηγών που επέβαιναν σε εξομοιωτές αυτόνομων οχημάτων. Είχαν πει στους οδηγούς ότι, λόγω της αυτοματοποίησης, δεν θα χρειαζόταν να χειρίζονται το τιμόνι, το γκάζι ή το φρένο και τους ζητήθηκε να κοιτούν τον δρόμο για οχήματα που σταματούσαν επικίνδυνα σε διασταυρώσεις και έμπαιναν στη λωρίδα του οδηγού, κάτι που συνιστούσε κίνδυνο τον οποίο τα αυτόνομα οχήματα δεν μπορούσαν να αντιληφθούν. Οι συμμετέχοντες επίσης έπρεπε να διακρίνουν οχήματα που σταματούσαν με ασφάλεια ή επικίνδυνα στις διασταυρώσεις. Όπως προέκυψε, η ακρίβεια των οδηγών έπεσε κατά 7% με 21% στη 40λεπτη εξομοίωση. Ακόμη και μέσα στα πρώτα 10 λεπτά ο βαθμός επιτυχίας ήταν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, κοντά στο 88%, υποδεικνύοντας ότι από όλους τους οδηγούς διέφυγαν κάποιοι κίνδυνοι. Η Πατ Ντε Λούτσια, καθηγήτρια Ψυχολογικών Επιστημών στο Rice και μία εκ των συντελεστών της έρευνας, είπε ότι «μια πιθανότητα είναι οι άνθρωποι να συνηθίσουν την οδήγηση να την αναλαμβάνουν τα αυτοκίνητα και να επαναπαυτούν, μειώνοντας την επαγρύπνησή τους». «Η κατακλείδα είναι πως, μέχρι τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης να είναι πλήρως αξιόπιστα και να μπορούν να ανταποκριθούν σε όλες τις καταστάσεις, ο οδηγός πρέπει να παραμένει σε επαγρύπνηση και να είναι έτοιμος να πάρει τον έλεγχο», δήλωσε ο Έρικ Γκρίνλι, επίκουρος καθηγητής Ψυχολογικών Επιστημών στο Texas Tech και επικεφαλής συντάκτης της έρευνας.

Ελάφια ζόμπι τρομοκρατούν τις ΗΠΑ

Ιδιαίτερα θορυβημένοι εμφανίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ειδικοί στις ΗΠΑ, καθώς μία μορφή σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας που προσβάλλει τα ελάφια φαίνεται να έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας. Η είδηση κυκλοφόρησε αρχικά περιγράφοντας τα άρρωστα ζώα ως ζόμπι, γεγονός το οποίο προκάλεσε την αντίδραση των κυνηγών και των ειδικών στη μελέτη της άγριας ζωής, καθώς, όπως ισχυρίζονται, η συγκεκριμένη πάθηση, που ονομάζεται CWD (χρόνια εκφυλιστική ασθένεια), είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι προσβάλλει τα ελάφια και, όπως σημειώνουν, η συμπεριφορά των άρρωστων ζώων παραπέμπει σε συμπτώματα άνοιας και δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση συμπεριφορά ζόμπι. Το πρόβλημα όμως είναι ακόμη μεγαλύτερο από ό,τι φαίνεται εκ πρώτης όψεως, καθώς το γεγονός ότι η ασθένεια μπορεί να διαγνωστεί μόνο εφόσον το ζώο εμφανίσει τα συμπτώματα της πάθησης δεν αποτρέπει τους κυνηγούς από το να καταναλώνουν το κρέας του. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση κυνηγών που σκότωσαν ελάφια φαινομενικά υγιή και τα οποία κατά τον ιατρικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι είχαν προσβληθεί από την ασθένεια. Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς χιλιάδες ζώα θανατώνονται ετησίως με σκοπό την κατανάλωση του κρέατός τους. Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις CWD σε ανθρώπους, ωστόσο έρευνες καταδεικνύουν ότι η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί και σε άλλα ζώα πέρα από ελάφια και ταράνδους, στα οποία έχει διαγνωστεί μέχρι σήμερα. Ειδικοί μάλιστα προειδοποιούν ότι η ασθένεια μπορεί να προσβάλλει και ανθρώπους στο άμεσο μέλλον, συνιστώντας να αποφεύγεται η κατανάλωση ελαφιού, εφόσον αυτό δεν έχει ελεγχθεί ιατρικά. (Υποψιαζόμαστε ότι αν αποδειχθεί πως η πάθηση αυτή σχετίζεται με το διοξείδιο του άνθρακα επί της χλωρίδας από τις εκτεταμένες, διαρκείας και επανειλημμένες φωτιές στα δάση του Καναδά και των ΗΠΑ, τότε θα πρέπει να ανησυχεί όλος ο πλανήτης… Αριστεροί και δεξιοί, πλούσιοι και φτωχοί, πολιτικοί απατεώνες και μη.)