Σε καθημερινούς βομβαρδισμούς των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας επιμένει η Ρωσία, προκαλώντας μπλακάουτ σε διάφορες πόλεις. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαιώνει τα χτυπήματα και τα αποδίδει στην προσπάθεια να παρεμποδιστεί η λειτουργία της βιομηχανίας όπλων των Ουκρανών. Πλην όμως πολλά από αυτά γίνονται σε αστικά κέντρα, βυθίζοντας στο σκοτάδι εκατομμύρια Ουκρανών. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκε το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, που βρίσκεται στα βορειοανατολικά. Η πρώτη επίθεση έγινε προ δεκαημέρου και ήταν η ισχυρότερη από την αρχή του πολέμου. Μάλιστα έθεσε εκτός λειτουργίας το σύστημα συναγερμού της πόλης, με αποτέλεσμα έκτοτε οι πολίτες να ενημερώνονται με μηνύματα στα κινητά τους, που όμως γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κρατούν φορτισμένα.
Τις ημέρες που ακολούθησαν, καθώς τα συνεργεία επιχειρούσαν την αποκατάσταση των ζημιών, οι βομβαρδισμοί επαναλήφθηκαν και εξαπλώθηκαν σε άλλα σημεία της ουκρανικής επικράτειας. Τα τελευταία 24ωρα τα πλήγματα επικεντρώθηκαν στην Οδησσό, με πυραύλους αλλά και drones, προκαλώντας πολύωρα μπλακάουτ. Το απόγευμα της Κυριακής το ρεύμα είχε επιστρέψει αλλά τα φανάρια και τα φώτα στους δρόμους δεν λειτουργούσαν για εξοικονόμηση ενέργειας. Επίθεση δέχθηκε και το Λβιβ, στα δυτικά της Ουκρανίας, με τον κυβερνήτη της περιφέρειας να αναφέρει έναν νεκρό. Η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι 5 από τα 6 εργοστάσια παραγωγής ενέργειας βρίσκονται πλέον εκτός λειτουργίας.
Στο Χάρκοβο ο δήμαρχος, Ιγκόρ Τερέκοφ, δήλωσε ότι η αποκατάσταση των υποδομών είναι εφικτή σε μερικούς μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν νέα χτυπήματα. Παραδέχθηκε πως έχει επηρεαστεί σημαντικά το βιομηχανικό σύμπλεγμα της πόλης, που απαιτεί για τη λειτουργία του σημαντικές ποσότητες ενέργειας. Οι Αρχές προχωρούν σε διακοπές ρεύματος στην πόλη, που διαρκούν τουλάχιστον 4 ώρες και κάποιες φορές φτάνουν ακόμα και τις 6 ώρες. Πολλά από τα καταστήματα λειτουργούν πλέον με γεννήτριες. Η κυκλοφορία στο μετρό αποκαταστάθηκε και τα τρόλεϊ έχουν αντικατασταθεί με λεωφορεία.
Ειδικά όταν νυχτώνει, το σκοτάδι είναι πηχτό επιβαρύνοντας την ψυχολογία των κατοίκων. Είναι, πάντως, καλύτερα από την προηγούμενη φορά που η Ρωσία στόχευσε τις ενεργειακές υποδομές, στην αρχή του πολέμου. Τότε η επίθεση έγινε στην αρχή του χειμώνα, με αποτέλεσμα οι Ουκρανοί να βρεθούν απροστάτευτοι στο ψύχος. Στη συνέχεια σταμάτησαν, για να ξαναρχίσουν από την αρχή του 2024. Πλέον η Ρωσία φέρεται να χρησιμοποιεί και νέα όπλα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης, το Κίεβο δέχθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους περισσότερες από 180 ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους ή drones, ενώ η Ρωσία χρησιμοποίησε τουλάχιστον 11 από τους υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal και πέντε από τους Zircon, που έχουν βεληνεκές 1.000 χλμ. και κινούνται με ταχύτητα εννέα φορές μεγαλύτερη του ήχου.