Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε στο Κάιρο με στόχο την επίτευξη μιας εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, τη στιγμή που ο αιματηρός πόλεμος κοντεύει να συμπληρώσει έξι ολόκληρους μήνες, αφήνοντας πίσω πάνω από 32.700 νεκρούς και περισσότερους από 75.190 τραυματίες. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε άλλωστε γνωστό την Παρασκευή ότι έδωσε το πράσινο φως για νέες συνομιλίες για μια εκεχειρία στην περιοχή «όπου ο πληθυσμός απειλείται με επικείμενο λιμό», σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. «Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συνομίλησε με τον διευθυντή της Μοσάντ (ισραηλινές υπηρεσίες εξωτερικών πληροφοριών) και τον διευθυντή της Σιν Μπετ (υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών) και ενέκρινε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων μέσα στις προσεχείς ημέρες στην Ντόχα και στο Κάιρο», είχε διευκρινίσει με ανακοίνωσή του το γραφείο του.
Παρά τις διεθνείς πιέσεις, ο Νετανιάχου δεν φαίνεται να σκοπεύει να κάνει πίσω, όσον αφορά σε μία χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει πάνω από 1.500.000 εκτοπισμένοι. Ο χειρισμός του έχει δημιουργήσει έντονη δυσαρέσκεια και στους Ισραηλινούς πολίτες, οι οποίοι μέσα στο Σαββατοκύριακο ξεχύθηκαν για ακόμη μία φορά στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της ακροδεξιάς κυβέρνησης. Στο Τελ Αβίβ, διαδηλωτές ζήτησαν διεξαγωγή πρόωρων εκλογών καθώς και την απελευθέρωση των ομήρων που συνεχίζει να κρατά η Χαμάς στη Γάζα. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης και σε άλλες πόλεις, όπως η Ιερουσαλήμ και η Χάιφα. Με τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς να κρούουν καθημερινά τον κώδωνα του κινδύνου για την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στην εμπόλεμη περιοχή, μια δεύτερη αποστολή που μεταφέρει σχεδόν 400 τόνους τροφίμων για τη Γάζα αναχώρησε εχθές, Κυριακή, από το λιμάνι της Λάρνακας στην Κύπρο, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters.
Φορτηγό πλοίο το οποίο είναι ήδη αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι και μεταφέρει επισιτιστική βοήθεια συνδέθηκε με ένα σωστικό πλοίο και μια πλωτή αποβάθρα που ήταν ήδη ελλιμενισμένα, σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα. Τη βοήθεια θα ρυμουλκεί το σωστικό πλοίο. Αυτή θα είναι η δεύτερη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Κύπρου, όπου οι κυπριακές Αρχές έχουν ανοίξει, σε συνεργασία με το Ισραήλ, ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο για τη διευκόλυνση φορτίων που φθάνουν κατευθείαν στον πολιορκούμενο παλαιστινιακό θύλακα. Τέλος, καθώς οι αιματηρές μάχες μαίνονται με αμείωτους ρυθμούς, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε πως «περίπου 9.000 ασθενείς από τη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να μεταφερθούν από εκεί επειγόντως για θεραπεία, καθώς στο παλαιστινιακό έδαφος έχουν απομείνει μόνο 10 νοσοκομεία, τα οποία λειτουργούν στο ελάχιστο». «Με μόνο 10 νοσοκομεία που λειτουργούν στο ελάχιστο σε όλη τη Γάζα, χιλιάδες ασθενείς συνεχίζουν να στερούνται υγειονομικής περίθαλψης. Πρέπει να μεταφερθούν επειγόντως στο εξωτερικό για ζωτικής σημασίας υπηρεσίες υγείας, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας του καρκίνου, των τραυμάτων που προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς, της αιμοκάθαρσης και άλλων χρόνιων ασθενειών», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.