Ανοικτό άφησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, την επίθεση σε αεροδρόμια κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, εφόσον από αυτά επιχειρούν τα F-16 που θα εκχωρηθούν στην Ουκρανία. Βέλγιο, Δανία, Νορβηγία και Ολλανδία έχουν προσφέρει ήδη μαχητικά και εκπαιδεύουν σε αυτά Ουκρανούς πιλότους. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε την Τετάρτη ότι τα πρώτα F-16 θα φτάσουν στην Ουκρανία τους επόμενους μήνες. «Φυσικά, αν χρησιμοποιηθούν από αεροδρόμια τρίτων χωρών, γίνονται νόμιμοι στόχοι», υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος. Εκτίμησε δε ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν την κατάσταση στον πόλεμο: «Θα τα καταστρέψουμε, όπως σήμερα καταστρέφουμε άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών».
Μιλώντας σε πιλότους της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, ο Πούτιν επιχείρησε να φανεί… παρεξηγημένος. Επέμεινε ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να επιτεθεί σε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ. «Δεν έχουμε επιθετικούς σκοπούς προς τις χώρες αυτές. Η άποψη ότι θα επιτεθούμε σε κάποια άλλη χώρα -την Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής, και οι Τσέχοι φοβούνται- είναι εντελώς ανόητη. Είναι απλώς μπούρδες», υπογράμμισε.
Να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης, επιχείρησε χθες και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ. Σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο ανέφερε ότι ως μόνη λύση βλέπει τη διαπραγμάτευση με τη Ρωσία. «Με τον Πούτιν συνεργαστήκαμε με λογική για πολλά χρόνια, και ίσως αυτό θα μπορούσε ακόμη να βοηθήσει να εξευρεθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων». Υποστήριξε μάλιστα ότι τις εβδομάδες πριν από τη ρωσική εισβολή προσπάθησε να μεσολαβήσει αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Την ίδια στιγμή, όμως, η Ρωσία επιχειρεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες ενίσχυσης της Ουκρανίας από τη Δύση. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», η Μόσχα κλιμακώνει τις παρασκηνιακές παρεμβάσεις για να εμποδίσει πρωτίστως τη χρηματοδότηση του Κιέβου. Κύριο εργαλείο της είναι η παρέμβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις ΗΠΑ, ενισχύοντας τα επιχειρήματα υπέρ του απομονωτισμού. Φαίνεται, επίσης, ότι υποστηρίζει Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους βουλευτές και γερουσιαστές στις εκλογές του Νοέμβρη, οι οποίοι αντιτίθενται στη συνέχιση της χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δημιουργούνται ακόμα και πλαστές εκδοχές ειδησεογραφικών ιστοτόπων στις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Γερμανία και την Ιαπωνία. Πολλοί από αυτούς τους ιστότοπους έχουν αναφερθεί στο παρελθόν ότι χρηματοδοτούνται από τους Ρώσους. Το δε περιεχόμενο προστατεύεται στις ΗΠΑ από το Σύνταγμα (ελευθερίας της έκφρασης), καθώς συνήθως απλά αναπαράγονται αυτά που λένε δημόσια οι Ρεπουμπλικανοί. Οι Ρώσοι απλώς προσφέρουν τη δυνατότητα να πολλαπλασιαστεί αυτή η φωνή στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φαίνεται δε ότι η επιχείρηση βρίσκεται ακόμα στην αρχή της και θα κορυφωθεί το φθινόπωρο, με βασικό στόχο την εκλογή του Τραμπ.