Σχεδόν έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα, οι σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί και οι άγριες μάχες συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες νεκρούς.
Ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί τους μαχητές της Χαμάς ότι κρύβονται σε νοσοκομεία, συνεχίζοντας την επιχείρηση που άρχισε στο συγκρότημα του νοσοκομείου «Σίφα», το μεγαλύτερο του θύλακα. Στη Χαν Γιουνίς μονάδες του διεξάγουν επιχειρήσεις στον τομέα όπου βρίσκονται τα νοσοκομεία «Νάσερ» και «Άμαλ», τα οποία απέχουν περίπου ένα χιλιόμετρο το ένα από το άλλο.
«Το νοσοκομείο “Άμαλ” έπαψε εντελώς να λειτουργεί», ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος, αφού οι εκτοπισμένοι που είχαν βρει καταφύγιο σε αυτό το εγκατέλειψαν.
ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΔΙΑΛΟΓΟΥ
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου ανοίγει ξανά την πόρτα στις αναμενόμενες συνομιλίες με τις ΗΠΑ, τον βασικό σύμμαχο του Ισραήλ, για την επικείμενη επιχείρηση στη Ράφα. Οι ΗΠΑ πυροδότησαν την οργή του Ισραηλινού πρωθυπουργού, επιλέγοντας την αποχή στην ψηφοφορία που διεξήχθη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επιτρέποντας έτσι για πρώτη φορά την υιοθέτηση στη θεωρία νομικά δεσμευτικής απόφασης που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι γνωστό άλλωστε πως η Ουάσινγκτον έχει εναντιωθεί δημόσια και επανειλημμένα στους ισραηλινούς σχεδιασμούς για την επίθεση στη Ράφα, όπου έχει καταφύγει το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της Γάζας, που εγκατέλειψαν άλλους τομείς του θύλακα, ειδικά στον Βορρά, για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες.
ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΟΥΝ
Αυτό που μένει να φανεί είναι αν τελικά το Ισραήλ θα ακούσει την προειδοποίηση να μην προχωρήσει στη χερσαία επίθεση. Πέρα όμως από τον τρόπο που διεξάγεται ο πόλεμος, οι δύο κυβερνήσεις διαφωνούν επίσης θεμελιωδώς για την επόμενη μέρα του πολέμου. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να δει να ξεκινά διαδικασία προς την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, ενώ αυτή του πρωθυπουργού Νετανιάχου δεν είναι διατεθειμένη ούτε καν να συζητήσει τέτοιο ενδεχόμενο.
Στο πεδίο των μαχών ο ΟΗΕ προειδοποιεί για ακόμη μία φορά για την ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς «περισσότεροι από 2.400.000 κάτοικοι απειλούνται από λιμό». Ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρεται μέσω χερσαίων οδών φτάνει σε αυτούς που τη χρειάζονται με το σταγονόμετρο, αραβικές και δυτικές χώρες ρίχνουν καθημερινά με αλεξίπτωτα δέματα με τρόφιμα, ειδικά στο βόρειο τμήμα της Λωρίδα της Γάζας, όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται απελπιστική. Ωστόσο και αυτή η βοήθεια είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις ανάγκες των κατοίκων της Γάζας.
Τέλος, ο τραγικός απολογισμός των νεκρών αυξάνεται δραματικά, με πάνω από 32.552 Παλαιστίνιους να έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του πολέμου.
Τεχνητή νοημοσύνη αναζητά ομήρους και μαχητές της Χαμάς
Σύστημα αναγνώρισης προσώπων που υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιεί ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times». Η τεχνολογία αναπτύχθηκε από το τμήμα κυβερνοασφάλειας 8200, σε συνεργασία με την ιδιωτική ισραηλινή εταιρεία Corsight, η οποία υποστηρίζει ότι μπορεί να ταυτοποιήσει πρόσωπο αν φαίνεται μόλις το 50% των χαρακτηριστικών του.
Αντίστοιχο πρόγραμμα έχει αναπτυχθεί στη Δυτική Όχθη, με το όνομα «Μπλε Λύκος», όπου τα πρόσωπα των Παλαιστινίων σκανάρονται καθώς εισέρχονται από τα σημεία ελέγχου. Στη Γάζα δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο, όμως μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου επιχειρήθηκε να εντοπιστούν με τον τρόπο αυτόν οι Ισραηλινοί όμηροι. Πλέον η τεχνολογία χρησιμοποιείται στην αναζήτηση μελών της Χαμάς ανάμεσα στο πλήθος.