Πιο αδύναμος αλλά και πιο επικίνδυνος ο ISIS

Το χτύπημα στη Μόσχα φέρνει στην επιφάνεια επιθέσεις που απετράπησαν το προηγούμενο 12μηνο
18:06 - 27 Μαρτίου 2024

Το ερώτημα που προκύπτει μετά την τρομοκρατική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στη Μόσχα είναι εάν η απειλή του ISIS επέστρεψε στην Ευρώπη. Ήδη οι αρμόδιες Αρχές σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανεβάζουν το επίπεδο συναγερμού, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο επιθέσεων. Σε μεγάλο βαθμό, πάντως, δεν πρόκειται για κάτι νέο. Επιθέσεις είχαν επιχειρηθεί στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά είχαν αποτραπεί – κάτι που υπενθύμισε χθες ο πρόεδρος Μακρόν. Μόλις χθες η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Βελγίου ανακοίνωσε ότι έχει στο «ραντάρ» της 650 «εξτρεμιστές» ή «τρομοκράτες», εκ των οποίων το 88% έχει τεθεί υπό παρακολούθηση λόγω της «υποστήριξής τους στην τζιχαντιστική ιδεολογία». Την Παρασκευή, οι γερμανικές Αρχές συνέλαβαν δύο υποστηρικτές του ISIS με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν επίθεση κατά του κοινοβουλίου στη Σουηδία.

Στις αρχές του μήνα η βελγική αστυνομία κατηγόρησε τέσσερις νεαρούς υποστηρικτές του ISIS ότι προετοίμαζαν επίθεση σε συναυλιακό χώρο. Τον προηγούμενο Ιούλιο εξαρθρώθηκε δίκτυο εννέα μελών του ISIS, σε Γερμανία και Ολλανδία. Τον Απρίλιο του 2023 η σουηδική αστυνομία συνέλαβε πέντε άνδρες με την κατηγορία ότι προετοίμαζαν επιθέσεις στα πρότυπα του ISIS. Κι αυτά είναι μόνο τα περιστατικά που συνέβησαν το προηγούμενο 12μηνο.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο ISIS δεν επανεμφανίζεται – απλώς δεν εξαφανίστηκε ποτέ. Μετά τη στρατιωτική ήττα σε Συρία και Ιράκ, βρέθηκε αναγκαστικά στην παρανομία. Σταδιακά ανασυγκροτήθηκε, ενισχύοντας την παρουσία του στο Αφγανιστάν. Κατά την απόσυρση του αμερικανικού στρατού, το 2021, το τοπικό παρακλάδι του ISIS έκανε την εμφάνισή του με βομβιστικές επιθέσεις κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Πρόκειται για το ISIS-K, όπου το Κ παραπέμπει στο Khorasan (Χορασάν – ανατολή στα περσικά), την περιοχή όπου φιλοδοξούν να εγκαθιδρύσουν χαλιφάτο και περιλαμβάνει Αφγανιστάν, Ιράν, Τουρκμενιστάν και εδάφη άλλων κρατών της κεντρικής Ασίας. Όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία, το ISIS-K κήρυξε πόλεμο στο καθεστώς, θεωρώντας το μετριοπαθές.

Το σημαντικότερο πρόβλημα που καλείται το ISIS να αντιμετωπίσει είναι η έλλειψη πόρων, μετά την κατάσχεση λογαριασμών σε Τουρκία και Μέση Ανατολή. Για τον λόγο αυτό θεωρείται πιθανό να προσχωρήσει σε εντυπωσιακές ενέργειες, για να προσελκύσει δωρεές από μουσουλμάνους εξτρεμιστές. Φαίνεται, επίσης, ότι έχει δυσχεράνει η στρατολόγηση νέων μελών σε Συρία και Ιράκ, φέρνοντας στο προσκήνιο μουσουλμάνους που έχουν στρατολογηθεί στην Κεντρική Ασία. Πολλοί από αυτούς ήταν καταζητούμενοι στις χώρες τους, εντάχθηκαν στον ρωσικό στρατό για να πολεμήσουν στη Συρία και εκεί ριζοσπαστικοποιήθηκαν. Πλέον δεν έχουν χώρα να επιστρέψουν και ζουν υπό άθλιες συνθήκες σε καταυλισμούς, περιμένοντας την επόμενη μάχη. Είναι σκιά του στρατού που είχε ο ISIS σε Συρία και Ιράκ, αλλά θεωρούνται πιο επικίνδυνοι, καθώς δεν έχουν διαφυγή.