Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές και οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, παρότι εγκρίθηκε για πρώτη φορά τη Δευτέρα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία αξιώνει να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» στον παλαιστινιακό θύλακα, που αντιμετωπίστηκε όμως με οργή από το Ισραήλ.
Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά από το ξέσπασμα αυτού του πολέμου το ΣΑ του ΟΗΕ υιοθέτησε, με 14 ψήφους υπέρ και μία αποχή (αυτή των ΗΠΑ), απόφαση που ζητεί να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός». Ιστορικός σύμμαχος του Ισραήλ, η Ουάσινγκτον εναντιωνόταν μέχρι χθες στη χρήση του όρου «κατάπαυση του πυρός» και πρόβαλε τρεις φορές βέτο σε κείμενα που τον περιείχαν.
Το κείμενο «απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός κατά τον μήνα του Ραμαζανιού, που άρχισε πριν από δύο εβδομάδες, που θα πρέπει να οδηγήσει σε διαρκή κατάπαυση του πυρός», καθώς και «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων».
«Να μην εφαρμοστεί αυτή η απόφαση θα ήταν ασυγχώρητο», έκρινε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μετά την έκβαση της ψηφοφορίας αυτής, που χαιρετίστηκε από πρακτικά όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες.
Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ δοκιμάζονται εδώ και καιρό, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να προειδοποιούν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην προβεί σε χερσαία επίθεση στη Ράφα, ενώ μετά την υιοθέτηση της απόφασης στο ΣΑ η ισραηλινή κυβέρνηση έκρινε πως η αμερικανική αποχή κατά την ψηφοφορία στον ΟΗΕ βλάπτει τόσο την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση όσο και τις προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων.
«Δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να σταματήσουμε τον πόλεμο στη Γάζα όσο υπάρχουν όμηροι στη Γάζα», ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ. «Η έκβαση αυτού του πολέμου θα επηρεάσει την περιοχή τα επόμενα χρόνια», συνέχισε, επιμένοντας στην ανάγκη να νικηθεί η Χαμάς ώστε η ασφάλεια του Ισραήλ να είναι εγγυημένη.
Στο πεδίο των μαχών η κατάσταση παραμένει κρίσιμη για τους 2.400.000 κατοίκους της στενής λωρίδας γης που τελεί υπό απόλυτη πολιορκία και απειλείται με λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και διεθνείς οργανισμούς.
«Δεν έχουμε ούτε καν τρόφιμα για να μας δώσουν την ενέργεια να πάμε να βρούμε νερό, χωρίς να μιλήσουμε για τα αθώα παιδιά, τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους», είπε ο Μπασάμ Μοχάμεντ αλ Χάου, κάτοικος της περιοχής.
Τουλάχιστον δύο μεγάλα νοσοκομεία, που κατά το Ισραήλ μετατράπηκαν σε βάσεις της Χαμάς, έγιναν στόχος επιδρομών μία εβδομάδα μετά την έναρξη της επιχείρησης στο «Ας Σίφα» στην πόλη της Γάζας – στη μεγαλύτερη δομή υγείας σε όλο τον θύλακα.
Και μήνυμα στον Νετανιάχου από τον Τραμπ
«Να ολοκληρώσετε τη δουλειά και να επιστρέψετε γρήγορα στην ειρήνη, στη φυσιολογική ζωή για τους Ισραηλινούς και όλους τους άλλους», κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Μιλώντας στην εφημερίδα «Hayom», προειδοποίησε το Ισραήλ «να προσέξει ιδιαίτερα, καθώς χάνει τη στήριξη της παγκόσμιας κοινής γνώμης». Πρόσθεσε ότι κατά τη γνώμη του το Ισραήλ έκανε μεγάλο λάθος δημοσιοποιώντας εικόνες της καταστροφής. «Κάθε βράδυ έβλεπα κτίρια να γκρεμίζονται πάνω σε ανθρώπους. Φαντάζομαι, θέλατε να δείξετε ότι είστε σκληροί, αλλά μερικές φορές δεν θα έπρεπε να το κάνετε». Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, εφόσον επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, να αναγνωρίσει ως νόμιμη την κατοχή της Δυτικής Όχθης.