Η πολιορκία τριών νοσοκομείων

17:44 - 26 Μαρτίου 2024

Ασταμάτητα συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε βάρος του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας, με τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς να οδεύει στον έκτο μήνα του, αφήνοντας πίσω δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή επιδεινώνεται καθημερινά, με την υπηρεσία του ΟHE για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) να ανακοινώνει, μέσω του επικεφαλής της, ότι πλέον το Ισραήλ τής απαγορεύει επισήμως να παραδίδει επισιτιστική βοήθεια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Παρά την τραγωδία που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας, οι ισραηλινές Αρχές ενημέρωσαν τον ΟΗΕ ότι δεν θα εγκρίνουν πλέον την είσοδο άλλων επισιτιστικών κομβόι της UNRWA στο βόρειο τμήμα» της Λωρίδας της Γάζας, έγραψε την Κυριακή ο Φιλίπ Λαζαρινί στο Χ, υπογραμμίζοντας ότι η υπηρεσία παραμένει «η βασική γραμμή ζωής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες».

Η UNRWA δεν έχει καταφέρει να διανείμει βοήθεια σε αυτό το σημείο της Γάζας, όπου εντείνεται ο κίνδυνος του λιμού, από τις 29 Ιανουαρίου, διευκρίνισε η εκπρόσωπός της Ζουλιέτ Τούμα. Αντιθέτως, συνεχίζει τις δραστηριότητές της στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

«Η παρεμπόδιση της UNRWA να προσφέρει τρόφιμα ουσιαστικά σημαίνει στέρηση της πιθανότητας επιβίωσης σε ανθρώπους που πεινούν», αντέδρασε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος ζήτησε από το Ισραήλ να αναθεωρήσει επειγόντως την απόφαση αυτή.

«Η UNRWA εδώ και καιρό αρνούνταν να συμμετάσχει στη διανομή βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Γάζας», απάντησε η Cogat, η υπηρεσία του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας αρμόδια για τις πολιτικές δραστηριότητες στα παλαιστινιακά εδάφη. «Στη διάρκεια του προηγούμενου μήνα περισσότερα από 350 φορτηγά με επισιτιστική και άλλη βοήθεια κατάφεραν να εισέλθουν στον τομέα», σημείωσε η Cogat.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η μεγάλη πλειονότητα των 2.400.000 κατοίκων της Γάζας απειλείται με λιμό. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή για τους περίπου 300.000 ανθρώπους που έχουν παραμείνει στη βόρεια Γάζα, όπου η μεταφορά βοήθειας είναι ακόμη πιο δύσκολη.

Στο πεδίο των μαχών οι IDF πολιορκούν τρία νοσοκομεία στη Γάζα, καλώντας μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, τους αμάχους να τα εκκενώσουν φορώντας μόνο τα εσώρουχά τους. «Στρατιωτικά οχήματα, άρματα μάχης και επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη περικυκλώνουν τα νοσοκομεία “Αλ Άμαλ” και “Νάσερ”. Αποκλείουν επίσης την είσοδο με σωρούς άμμου, εμποδίζοντας το ιατρικό προσωπικό, τους ασθενείς και τους τραυματίες που βρίσκονται μέσα να φύγουν με ασφάλεια και αποτυγχάνοντας συνεχώς να παρέχουν έναν ασφαλή διάδρομο για τους ανθρώπους και τους διασωθέντες που έχουν παγιδευτεί μέσα στο νοσοκομείο», μεταδίδει το Al Jazeera.

Τέλος, όσον αφορά την πολυπόθητη ανακωχή, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις της διεθνούς κοινότητας, ανώτεροι αξιωματούχοι της ηγεσίας της Χαμάς στο Κατάρ δήλωσαν ότι η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας για απελευθέρωση των ομήρων δεν είναι τόσο κοντά όσο προσπαθεί να την παρουσιάσει το Τελ Αβίβ. «Το Ισραήλ προσπαθεί να καθυστερήσει και να συνεχίσει τη στρατιωτική επίθεση, συμπεριλαμβανομένης μιας επιχείρησης στη Ράφα», πρόσθεσαν.

«Παρατηρούμε την αυξανόμενη συναίνεση μεταξύ της διεθνούς κοινότητας να τονιστεί στους Ισραηλινούς ότι χρειάζεται η εκεχειρία και επίσης βλέπω αυξανόμενη συναίνεση να πούμε ξεκάθαρα στους Ισραηλινούς ότι οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση στη Ράφα ενδέχεται να προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή», υπογράμμισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

 Κατάπαυση πυρός απαιτεί ο ΟΗΕ 

Έπειτα από πεντέμισι μήνες πολέμου στη Γάζα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε χθες ψήφισμα με το οποίο απαιτεί την «άμεση εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός για τον μήνα του Ραμαζανιού», που θα οδηγήσει στην «εφαρμογή μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός», ενώ «ζητά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων». Το ψήφισμα υιοθετήθηκε από 14 μέλη του Συμβουλίου. Απείχαν οι ΗΠΑ, που μέχρι σήμερα είχαν κατ’ επανάληψη μπλοκάρει παρόμοια ψηφίσματα. Λίγο πριν από την ψηφοφορία, το ραδιοφωνικό δίκτυο του στρατού του Ισραήλ μετέδωσε ότι θα ακυρωθεί προγραμματισμένη αποστολή στην Ουάσιγκτον, εάν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν βέτο. Όντως, λίγο μετά την απόφαση, το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε την ακύρωση της επίσκεψης.