Πιέσεις στο Ισραήλ να μην μπει στη Ράφα

Στα πρόθυρα θανάτου από οξεία πείνα τα παιδιά στη Γάζα
19:47 - 21 Μαρτίου 2024

Από μαζικό λιμό απειλείται ο παλαιστινιακός πληθυσμός έπειτα από πέντε μήνες πολιορκίας, αεροπορικών βομβαρδισμών και μαχών ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και τη Χαμάς, όπως επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία μη κυβερνητικές οργανώσεις και υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ μάλιστα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως ένας αυξανόμενος αριθμός παιδιών στη Γάζα βρίσκεται στα «πρόθυρα θανάτου» από οξεία πείνα. «Αυτό που μας λένε οι γιατροί και το ιατρικό προσωπικό είναι ότι βλέπουν όλο και περισσότερο τα αποτελέσματα της πείνας. Βλέπουν νεογέννητα μωρά απλώς να πεθαίνουν, επειδή έχουν πολύ χαμηλό βάρος γέννησης», είπε η δρ Μάργκαρετ Χάρις. Οι ιατρικές ομάδες στη Γάζα παραδέχονται επίσης αυξανόμενους αριθμούς επικίνδυνα λιποβαρών εγκύων γυναικών, είπε, προσθέτοντας ότι η κρίση πείνας στη Γάζα ήταν καθαρά αποτέλεσμα πολέμου και «εξολοκλήρου ανθρωπογενής».

Με τους φόβους για την πείνα που μαστίζει την περιοχή να εντείνονται και τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται πυρετωδώς, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, βρέθηκε ξανά στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να εξασφαλίσει πως θα υπάρξει ανακωχή αρκετών εβδομάδων στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα συζητήσει «τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να συναφθεί άμεσα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα εγγυηθεί την απελευθέρωση όλων των ομήρων που απομένουν καθώς και την εντατικοποίηση των διεθνών προσπαθειών, με σκοπό να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια και ο συντονισμός για την κατάσταση μετά τον πόλεμο στη Γάζα», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Πέρα από τον επαπειλούμενο λιμό, η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για τις συνέπειες μίας χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα, το, κατά τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, «τελευταίο προπύργιο της Χαμάς», όπου έχουν καταφύγει σχεδόν 1.500.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους βίαια εκτοπισμένοι. Οι ΗΠΑ ασκούν πίεση «για να μη γίνει γενικευμένη επίθεση στη Ράφα, που θα προκαλούσε ακόμη περισσότερα θύματα μεταξύ των αμάχων, θα επιδείνωνε την ήδη πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, θα χειροτέρευε την αναρχία στη Γάζα και θα απομόνωνε ακόμη περισσότερο το Ισραήλ στη διεθνή σκηνή», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Κατά του Ισραήλ στράφηκε και η Νότια Αφρική, με την επικεφαλής της διπλωματίας να υποστηρίζει πως «δημιουργεί νομικό προηγούμενο αψηφώντας απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ» με έδρα τη Χάγη. «Τα προσωρινά μέτρα αγνοήθηκαν εντελώς από το Ισραήλ», εξήγησε η ΥΠΕΞ. «Βλέπουμε μαζικό λιμό μπροστά στα μάτια μας. Η ανθρωπότητα πρέπει να κοιτάξει τον εαυτό της με φρίκη και να διερωτηθεί ποιο παράδειγμα δίνουμε. Άλλες χώρες θα μπορούσαν να θεωρήσουν πως έχουν άδεια να πουν “θα κάνω ό,τι θέλω και κανείς δεν θα με σταματήσει”», επέμεινε.