Στην Ουκρανία πιστεύουν ότι οι πύραυλοι στοχεύουν με τη βοήθεια εικόνων από αμερικανικούς δορυφόρους
Πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 540.000.000 ευρώ προς την Ουκρανία ενέκρινε ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους. Λίγο νωρίτερα το Βέλγιο είχε δεσμευτεί να αποστείλει βοήθεια 412.000.000 ευρώ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν βοήθεια 300.000.000 ευρώ.
Πρόκειται βέβαια για εξαιρετικά χαμηλά ποσά. Στη διάρκεια επίσκεψης στο Βερολίνο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, υποστήριξε ότι χωρίς τη βοήθεια 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που μπλοκάρουν οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο, η Ουκρανία θα αντέξει εβδομάδες ή μήνες αλλά όχι χρόνια. Εδώ και καιρό ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγορεί τη Δύση ότι δεν υποστηρίζει επαρκώς την αμυντική προσπάθεια της Ουκρανίας. Τώρα όμως διατυπώνεται η κατηγορία ότι υποστηρίζεται ουσιαστικά η επιθετική προσπάθεια της Ρωσίας!
Σύμφωνα με δημοσίευμα του The Atlantic, πηγές στον ουκρανικό στρατό υποστηρίζουν ότι σε πολλά από τα χτυπήματα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς οι Ρώσοι χρησιμοποιούν εικόνες από αμερικανικούς δορυφόρους. Πρόκειται για ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες με λίγες χιλιάδες δολάρια προσφέρουν υψηλής ανάλυσης εικόνες όποιας περιοχής του πλανήτη ζητηθεί. Στο site spymesat.com μπορεί κάποιος να εντοπίσει ποιοι δορυφόροι περνούν πάνω από το σημείο που τον ενδιαφέρει και να παραγγείλει τη λήψη που επιθυμεί. Μάλιστα ο συντάκτης του δημοσιεύματος παρήγγειλε φωτογραφία του δωματίου όπου έμενε σε ξενοδοχείο στην Οδησσό και την έλαβε μέσα σε λίγες ώρες έναντι 1.200 δολαρίων – κόστος αμελητέο μπροστά σε εκείνο ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς (προσεγγίζει το 1.000.000 δολάρια).
Οι Ουκρανοί παρατήρησαν πλήθος «συμπτώσεων» με παραγγελίες εικόνων σε περιοχές που λίγες ημέρες αργότερα δέχθηκαν επίθεση. Στο Μιρχορόντ το μόνο που υπάρχει είναι ένα μικρό αεροδρόμιο. Κι όμως κάποιος αναζήτησε εικόνα της περιοχής. Λίγες ημέρες αργότερα ένας πύραυλος έπληξε το αεροδρόμιο. Τις επόμενες ημέρες ζητήθηκε και πάλι μια εικόνα – οι Ουκρανοί πιστεύουν ότι στόχος ήταν να ελεγχθεί το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε.
Το ίδιο συνέβη και με την πόλη Λβιβ, όπου ζητήθηκε δορυφορική εικόνα ενός εργοστασίου παραγωγής πολεμοφοδίων. Λίγες ημέρες αργότερα βομβαρδίστηκε. Το ίδιο συνέβη και στο Κίεβο λίγες ημέρες πριν από ένα μπαράζ βομβαρδισμών. Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι έχουν εκατοντάδες αντίστοιχα παραδείγματα.
Οι Ρώσοι διαθέτουν βέβαια δικούς τους δορυφόρους, αλλά οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι δεν έχουν τις ικανότητες απεικόνισης των αμερικανικών. Δύο από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες είναι η Maxar και η Planet. Εκπρόσωποί τους δήλωσαν ότι συμμορφώνονται πλήρως με το εμπάργκο συναλλαγών με Ρώσους, που επιβλήθηκε ήδη από την αρχή του πολέμου. Δεν μπορούν όμως να εντοπίσουν ενδεχόμενες εταιρείες-βιτρίνα που λειτουργούν για λογαριασμό της Μόσχας, ούτε να ελέγξουν ενδεχόμενη μεταπώληση των εικόνων τους.