Στο Κατάρ το ραντεβού για εκεχειρία

Υποχωρεί στις αξιώσεις της η Χαμάς και αλλάζει στάση και το Ισραήλ - Ο Μπλίνκεν περιοδεύει στη Μέση Ανατολή και ζητά περισσότερη βοήθεια για τους αμάχους
17:26 - 20 Μαρτίου 2024

Για ακόμη μία ημέρα συνεχίζονται οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για την κήρυξη ανακωχής ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς στη Γάζα, η οποία θα συνοδεύεται από την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων φυλακισμένων, με φόντο τις εντεινόμενες ανησυχίες ότι θα ενσκήψει λιμός και γύρω από τη διεξαγωγή ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα, όπου έχουν παγιδευτεί πάνω από 1.500.000 άνθρωποι.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, ο πρωθυπουργός του Κατάρ και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι αναμενόταν να συναντηθούν στην Ντόχα για να το συζητήσουν, δήλωσε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ σύμφωνα με τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios έγιναν «θετικές συζητήσεις και οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές θα παραμείνουν στην Ντόχα για να συνεχιστούν λεπτομερείς συνομιλίες με μεσολαβητές από το Κατάρ και την Αίγυπτο».

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα έστελνε αντιπροσωπεία στην Ντόχα, χωρίς να διευκρινίσει πότε, την Παρασκευή. Η εξέλιξη ακολούθησε αυτή που φάνηκε να είναι συμβιβαστική πρόταση της Χαμάς, η οποία δήλωσε διατεθειμένη να αποδεχθεί ανακωχή έξι εβδομάδων, ενώ για καιρό αξίωνε οριστική κατάπαυση του πυρός.

«Δεχθήκαμε να υπάρξει μερική αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα πριν γίνει οποιαδήποτε ανταλλαγή και, μετά την αρχική φάση, πλήρης αποχώρηση», είπε εκπρόσωπος της Χαμάς. Στην πρώτη φάση «θα υπάρξει πλήρης διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων», πρόσθεσε αναφερόμενος στις συνομιλίες που ενδέχεται να συνεχιστούν για «μερικές ημέρες» ακόμη.

Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν θα βρίσκεται σήμερα στη Σαουδική Αραβία και αύριο στην Αίγυπτο για να συνεισφέρει στην προσπάθεια να αρθούν εμπόδια. «Σύμφωνα με το πιο αναγνωρισμένο μέτρο που υπάρχει για το ζήτημα του λιμού που έχει ανακύψει στη Γάζα, το εκατό τοις εκατό του πληθυσμού βρίσκεται σε κατάσταση οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας. Είναι η πρώτη φορά που ένας ολόκληρος πληθυσμός κατατάσσεται με αυτό τον τρόπο», δήλωσε πριν από την επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή ο Μπλίνκεν, υπογραμμίζοντας ότι είναι επείγον να δρομολογηθεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Χωρίς αλλαγές στην πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια, η πείνα καταφτάνει στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», επιβεβαίωσε στο AFP η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), Μπεθ Μπέσντολ.

«Είναι πιθανό να είναι ήδη ανεξέλεγκτη στον Βορρά, αλλά εξακολουθούμε να μην είμαστε σε θέση να το επαληθεύσουμε λόγω της έλλειψης πρόσβασης», διευκρίνισε.

Στο πολεμικό μέτωπο γεγονός φαίνεται πως είναι ο θάνατος του τρίτου στην ιεραρχία της ηγεσίας της Χαμάς, Μαρουάν Ίσα. Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Ίσα σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Ο Μαρουάν Ίσα, 58 ή 59 ετών, ήταν ο υπαρχηγός του Μοχάμεντ Ντέιρ, του διοικητή των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς. Ένα από τα πλέον καταζητούμενα στελέχη της Χαμάς, από τους ιθύνοντες της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, ο Ίσα είναι το πλέον υψηλόβαθμο μέλος της ηγεσίας της οργάνωσης που σκοτώνεται από την έναρξη του πολέμου.

Τέλος, ο αιματηρός απολογισμός αυξάνεται δραματικά στη Λωρίδα της Γάζας. Τουλάχιστον 31.819 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 73.934 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανέφερε το υπουργείο Υγείας της περιοχής.