Ο Πούτιν επιβεβαιώνει τον θρίαμβο του!

Ανησυχία στη Δύση για επικείμενη κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας
17:00 - 19 Μαρτίου 2024

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, σχεδόν δύο στους τρεις που μπορούσαν να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές επέλεξαν να προσφέρουν μία ακόμα εξαετή θητεία στον Βλαντίμιρ Πούτιν, που, εφόσον την ολοκληρώσει, θα ξεπεράσει τον Ιωσήφ Στάλιν στο τιμόνι της Ρωσίας και θα… κυνηγά τη Μεγάλη Αικατερίνη. Η συμμετοχή έφτασε τα επίπεδα των πρώτων εκλογών μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ προσεγγίζοντας το 75% και ο Πούτιν έλαβε το υψηλότερο ποσοστό στα χρονικά: 87,3%.

Τον νικητή των εκλογών έσπευσαν να συγχαρούν οι ηγέτες της Βόρειας Κορέας, του Ιράν και της Κίνας. Αντιθέτως στη Δύση οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων έσπευσαν να καταγγείλουν τη διαδικασία ως ανελεύθερη, άδικη και αντιδημοκρατική. Εξαιρετικά περιορισμένη (η μικρότερη μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ) ήταν η πρόσβαση ανεξάρτητων παρατηρητών στην εκλογική διαδικασία.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Πούτιν μίλησε για ώρα (αν και μετά τα μεσάνυχτα) ζωντανά στην τηλεόραση. Επανέλαβε το αφήγημα που κυριάρχησε και στα τηλεοπτικά πάνελ που σχολίαζαν το αποτέλεσμα, ότι δηλαδή η πορεία του πολέμου στην Ουκρανία οδήγησε στη συσπείρωση της κοινωνίας γύρω από τον Πούτιν. Την προπαγανδιστική αυτή θέση του Κρεμλίνου ανέφεραν και ψηφοφόροι που έβγαιναν από τα εκλογικά τμήματα. Κάποιοι διατύπωσαν και το επιχείρημα που επί μήνες αναπαράγουν τα ΜΜΕ, δηλαδή ότι ο Πούτιν κατάφερε να μετατρέψει τη Ρωσία σε μια χώρα που ευημερεί και είναι σεβαστή ως παγκόσμια δύναμη, την οποία έσυραν οι Δυτικοί στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Όταν ο Πούτιν ρωτήθηκε για την πιθανότητα μετωπικής σύγκρουσης της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ, αρκέστηκε να απαντήσει ότι «όλα είναι πιθανά στις μέρες μας». Στη Δύση έντονη είναι η ανησυχία ότι μετά τις εκλογές ο Πούτιν θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ισχυρός, επιδιώκοντας να προασπίσει τα δικαιώματα ρωσικών μειονοτήτων σε γειτονικές χώρες όπως η Μολδαβία, οι χώρες της Βαλτικής και της περιοχής του Καυκάσου.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας αναφέρθηκε για πρώτη φορά δημοσίως στον θάνατο του Ναβάλνι: «Λίγες ημέρες νωρίτερα κάποιοι μου ανέφεραν μια ιδέα να τον ανταλλάξουμε με κρατούμενους στη Δύση. Προτού τελειώσουν τη φράση τους, δήλωσα ότι συμφωνώ. Ο μόνος όρος που έθεσα ήταν να μην επιστρέψει στη Ρωσία. Αλλά, δυστυχώς, συνέβη αυτό που συνέβη. Τι να κάνεις, αυτά συμβαίνουν».

Σε ένα από τα τελευταία του μηνύματα ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε προτείνει όσοι επιθυμούν να εκφράσουν την εναντίωσή τους στο καθεστώς και στον πόλεμο να προσέλθουν στην ψηφοφορία την Κυριακή το μεσημέρι. Πραγματικά υπάρχουν φωτογραφίες από μεγάλες ουρές έξω από εκλογικά τμήμα τη συγκεκριμένη ώρα, ενώ όλο το υπόλοιπο τριήμερο η προσέλευση ήταν αραιή, χάρη και στον άπλετο χρόνο που προσφέρθηκε (Παρασκευή με Κυριακή). Ο ακτιβισμός εκδηλώθηκε εντονότερα στα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού, που στήθηκαν στις ρωσικές πρεσβείες. Στο τμήμα του Βερολίνου προσήλθε να ψηφίσει και η χήρα του Ναβάλνι, Γιούλια, περιμένοντας στην ουρά για περίπου έξι ώρες.

Η Ουκρανία φοβάται κλιμάκωση του πολέμου

Στη μαζική απομάκρυνση κατοίκων από τη μεθοριακή επαρχία Σούμι, στα βορειοανατολικά σύνορα με τη Ρωσία, προχωρούν οι ουκρανικές Αρχές, καθώς ο βομβαρδισμός από τον στρατιωτικό στρατό έχει ενταθεί τα τελευταία 24ωρα, με απολογισμό 3 νεκρούς και 13 τραυματίες. Έχουν ήδη εκκενωθεί 22 χωριά και περισσότεροι από 4.500 κάτοικοι. Η περιοχή βρίσκεται στην άλλη πλευρά των συνόρων από το χωριό Κοζίνκα, όπου την προηγούμενη εβδομάδα η Μόσχα ανέφερε περιστατικά εισβολής ουκρανόφιλων Ρώσων αντικαθεστωτικών.

Όπως ανέφερε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ρωσία θα επιδιώξει να δημιουργήσει μια αρκετά μεγάλη ουδέτερη ζώνη κατά μήκος των συνόρων, ώστε οι ρωσικές περιοχές να τεθούν πέραν του βεληνεκούς των ουκρανικών πυρών, είτε πρόκειται για drones είτε για τα πλέον προηγμένα δυτικά όπλα. Ο πρόεδρος της Ρωσίας ανέφερε ότι αυτό θα συμβεί «όταν το κρίνουμε σκόπιμο», σε εδάφη που σήμερα ελέγχονται από την Ουκρανία. Το σχόλιο έγινε σε απάντηση της ερώτησης εάν είναι αναγκαίο η Ρωσία να καταλάβει την περιφέρεια του Χαρκόβου, την οποία οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν να καταλάβουν στην αρχή της εισβολής αλλά απωθήθηκαν από την ουκρανική αντεπίθεση, τον Σεπτέμβριο του 2022. Δημιουργεί δε εύλογη ανησυχία, καθώς τα εδάφη αυτά έρχονται να προστεθούν σε εκείνα που διεκδικούσε μέχρι τώρα η Ρωσία, κάνοντας το Κίεβο να μιλά για «ξεκάθαρη ένδειξη ότι η Μόσχα σχεδιάζει να κλιμακώσει τον πόλεμο».