Μετά τη Νορβηγία (το 2015) και τη Σουηδία (το 2017) η Δανία γίνεται η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα με υποχρεωτική θητεία στον στρατό για τις γυναίκες. Την απόφαση ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Άμυνας, Τρολς Λουντ Πούλσεν, επικαλούμενος τις προκλήσεις για την άμυνα της χώρας που προέκυψαν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς και λόγους ισότητας μεταξύ των φύλων.
Μέχρι σήμερα οι γυναίκες στη Δανία μπορούν να καταταγούν εθελοντικά στον στρατό. Αποτελούν, μάλιστα, περίπου το ένα τέταρτο του στρατεύματος. Για τους άνδρες η κατάταξη είναι υποχρεωτική στα 18 έτη, όμως δεν καλούνται όλοι, γίνεται κλήρωση, καθώς οι ανάγκες δεν είναι μεγάλες: ο στρατός αποτελείται από 7.000 με 9.000 επαγγελματίες.
Η πρωθυπουργός, Μέτε Φρεντέρικσεν, ανακοίνωσε από την πλευρά της την παράταση της θητείας από 4 σε 11 μήνες, ώστε να αυξηθεί η δύναμη και μέχρι το 2028 να δημιουργηθεί μια νέα ταξιαρχία αποτελούμενη από 6.000 στρατιώτες που θα ενισχύσει την αεράμυνα της χώρας. «Δεν εξοπλίζουμε τη Δανία επειδή επιθυμούμε πόλεμο», ξεκαθάρισε η πρωθυπουργός. «Επανεξοπλιζόμαστε για να αποφύγουμε τον πόλεμο σε μια περίοδο που η διεθνής τάξη δοκιμάζεται», συμπλήρωσε. Στη διάθεση της Δανίας να λειτουργήσει αποτρεπτικά αναφέρθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν: «Η Ρωσία δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Δανία αλλά δεν θέλουμε να βρεθούμε στη θέση να συμβεί κάτι τέτοιο».
Η Δανία, ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε, επίσης, ότι αυξάνει τα κονδύλια του προϋπολογισμού για εξοπλισμούς και στρατό από 1,4% σε 2% του ΑΕΠ, για να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Συμμαχίας. Την επόμενη πενταετία αναμένεται να ξοδέψει πάνω από 5 δισ. ευρώ σε εξοπλισμούς. Για να εξοικονομηθούν πόροι προς αυτή την κατεύθυνση πέρσι καταργήθηκε η αργία των «Προσευχών», που εορταζόταν την τέταρτη Παρασκευή μετά το Πάσχα. Υπενθυμίζεται ότι η Δανία είναι από τις λίγες χώρες που πρόσφερε αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, της οποίας υπήρξε σημαντικός υποστηρικτής από την αρχή της ρωσικής εισβολής.