Δραματική είναι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς με τον αιματηρό πόλεμο ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς να οδεύει στον έκτο μήνα του -χωρίς καμία πιθανότητα ανακωχής στον ορίζοντα- ο πληθυσμός που έχει εγκλωβιστεί στην περιοχή είναι αντιμέτωπος όχι μόνο με τα διαρκή πυρά και τους βομβαρδισμούς αλλά και με τη λιμοκτονία.
Μπροστά στην ανεπάρκεια της βοήθειας που φθάνει μέσω χερσαίων οδών στον παλαιστινιακό θύλακα, κατά μεγάλο μέρος του ισοπεδωμένο, η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις οδούς εφοδιασμού, προχωρώντας σε αεροπορικές ρίψεις και στο πιλοτικό σχέδιο για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο στη Λωρίδα της Γάζας.
Ειδικότερα, το πλοίο που μισθώνει η ισπανική ΜΚΟ Open Arms, φορτωμένο 200 τόνους τρόφιμα, αναχώρησε την Τρίτη από τη Λάρνακα, ακολουθώντας τον διάδρομο που επιδιώκουν να δημιουργήσουν η ΕΕ και διάφορες άλλες χώρες, ενώ ετοιμάζεται ήδη δεύτερο πλοίο «πολύ μεγαλύτερο», όπως διαβεβαίωσε η Κύπρος.
Στη Γάζα, ο πληθυσμός περιμένει απελπισμένα περισσότερη βοήθεια, καθώς ο ιερός μήνας νηστείας και προσευχής για τους μουσουλμάνους άρχισε αυτή την εβδομάδα, ωστόσο μόνο γιορτή δεν είναι για τους εγκλωβισμένους.
Αναφερόμενος στην πείνα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, κατήγγειλε ότι χρησιμοποιείται χρήση ως «πολεμικό όπλο» στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Αυτή η ανθρωπιστική κρίση δεν είναι φυσική καταστροφή, δεν είναι πλημμύρα, ούτε σεισμός. Προκαλείται από τον άνθρωπο» τόνισε, ζητώντας να επιτραπεί αμέσως να εισέλθει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα.
«Όταν εξετάζουμε εναλλακτικές οδούς για να προσφέρουμε βοήθεια, διά θαλάσσης ή από τους αιθέρες, πρέπει να θυμόμαστε πως το κάνουμε επειδή οι χερσαίες οδοί είναι συνήθως κλειστές», συνέχισε, υπογραμμίζοντας: «Η στέρηση τροφής από τον πληθυσμό χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο». Παράλληλα, ανέφερε: «Αφού το καταδικάζουμε στην Ουκρανία, πρέπει να χρησιμοποιούμε τις ίδιες λέξεις και για αυτό που συμβαίνει στη Γάζα».
Ο Ισραηλινός πρόεδρος Μπενιαμίν Νετανιάχου ωστόσο δεν πτοείται και αψηφώντας τις διεθνείς εκκλήσεις και πιέσεις συνεχίζει να διαμηνύει ότι η επίθεση εναντίον της Χαμάς θα φθάσει στη Ράφα. «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: το Ισραήλ θα επικρατήσει με κάθε κόστος. Για να νικήσει, πρέπει να καταστρέψει τα τελευταία τάγματα της Χαμάς στη Ράφα», καθώς αν δεν το κάνει «η Χαμάς θα ανασυνταχθεί για να ανακαταλάβει τη Γάζα και τότε θα έχουμε επιστρέψει στην αφετηρία», επέμεινε.
«Θα τελειώσουμε τη δουλειά», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης, που ορκίστηκε πως θα «εξαλείψει» τη Χαμάς μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το πρωί της 7ης Οκτωβρίου ο στρατιωτικός βραχίονάς της στο Νότιο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.
Τέλος, με τον μαύρο απολογισμό των νεκρών να αυξάνεται δραματικά έχοντας ξεπεράσει τους 31.272, την ώρα που οι τραυματίες υπολογίζονται σε πάνω από 73.000, τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΟΗΕ όσον αφορά τα παιδιά. Ειδικότερα, στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς σκοτώθηκαν μέσα σε τέσσερις μήνες περισσότερα παιδιά από ό,τι σε όλες τις υπόλοιπες ένοπλες συρράξεις σε όλη την υφήλιο σε τέσσερα χρόνια, τόνισε ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, καταγγέλλοντας αυτόν τον «πόλεμο εναντίον των παιδιών»: «Είναι ένας πόλεμος κατά της παιδικής τους ηλικίας και του μέλλοντός τους».