Η Ρωσική οικονομία νίκησε τον πόλεμο και τις κυρώσεις

18:15 - 13 Μαρτίου 2024

Δύο χρόνια μετά την εισβολή στην Ουκρανία και παρά τις (διάτρητες) δυτικές κυρώσεις, η ρωσική οικονομία επέστρεψε στα προπολεμικά επίπεδά της, με πραγματική αύξηση ΑΕΠ 3% το 2023, χαμηλή ανεργία και αντιμετωπίσιμο πληθωρισμό. «Η οικονομική κατάρρευση, που προβλέφθηκε ευρέως την άνοιξη του 2022, δεν επήλθε ποτέ», παραδέχεται ο «Economist». Στοιχεία που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σήμερα εκτιμάται ότι θα καταγράψουν υποχώρηση του μηνιαίου πληθωρισμού στο 0,6% από 1,1% τον Δεκέμβριο. Ο πληθωρισμός είχε αυξηθεί πέρσι ως αποτέλεσμα των αυξημένων δαπανών για να στηριχθεί η εισβολή στην Ουκρανία.

Συνολικά οι δημόσιες δαπάνες ενισχύθηκαν 8% σε πραγματικούς όρους. Η παραγωγή δεν ανταποκρίθηκε στην αυξημένη ζήτηση με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών. Παράλληλα η εύρεση εργατών ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες επιστρατεύτηκαν και δεκάδες χιλιάδες εγκατέλειψαν τη χώρα. Οι αυξήσεις στους μισθούς έφτασαν το 18%, γεγονός που επίσης επιβάρυνε τις τελικές τιμές προς τους καταναλωτές.

Η κεντρική τράπεζα κατάφερε όμως να στηρίξει το ρούβλι, το οποίο τους τελευταίους μήνες ανατιμάται, μειώνοντας την τιμή των εισαγωγών. Το τελευταίο οκτάμηνο έχει υπερδιπλασιάσει τα επιτόκια, περιορίζοντας την πιστωτική επέκταση. Σε αυτό ενδεχομένως οφείλεται και το ρεκόρ οκταετίας στα «λουκέτα» επιχειρήσεων – τη μόνη ίσως παραφωνία στα κατά τα άλλα θετικά στοιχεία για τη ρωσική οικονομία.

Σύμφωνα με τον «Economist», η οικονομική ανθεκτικότητα της Ρωσίας είναι εν μέρει συνέπεια πολιτικών τα προηγούμενα χρόνια, όταν εταιρείες και νοικοκυριά δημιούργησαν αποθέματα ρευστότητας που τους επιτρέπουν σήμερα να συνεχίσουν να ξοδεύουν. Η παραβίαση των κυρώσεων βοηθά επίσης τη ρωσική οικονομία. Στον αντίποδα, η ουκρανική οικονομία δείχνει να βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης παρά τη βοήθεια της Δύσης. Καταθέτοντας στο Κογκρέσο ο επικεφαλής της CIA, Ουίλιαμ Μπερν.