Η Ιστορία αλλιώς από τον Πούτιν

Ανακάλυψε πρωταγωνιστικό ρόλο της Ρωσίας στην ανεξαρτησία του Βελγίου
17:17 - 8 Μαρτίου 2024

«Στη Ρωσία οφείλει την ύπαρξή του το Βέλγιο» σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο πρόεδρος της Ρωσίας υιοθετεί συχνά αφηγήσεις της Ιστορίας που διαφέρουν από την επικρατούσα αντίληψη ή ακόμα και από τα καταγεγραμμένα γεγονότα. Απαντώντας χθες σε ερώτηση Βέλγου στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας στο Σότσι, ο Πούτιν υποστήριξε ότι το Βέλγιο «εμφανίστηκε στον παγκόσμιο χάρτη ως ανεξάρτητο κράτος σε μεγάλο βαθμό χάρη στη Ρωσία και τη στάση της». Δεν προχώρησε όμως σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζεται ότι το Βέλγιο διεκδίκησε και κέρδισε την ανεξαρτησία του από την Ολλανδία περίπου την ίδια περίοδο με την Ελλάδα. Αντιμετώπισε άρα το ίδιο εχθρικό περιβάλλον, με την κυριαρχία της Ιερής Συμμαχίας και την άρνηση των ισχυρών δυνάμεων να διασαλευτεί η υπάρχουσα τάξη. Για τον λόγο αυτόν ο τσάρος Νικόλαος Α΄ θέλησε να στείλει στρατό για να καταπνιγεί η επανάσταση των Βέλγων.

Σημαντικό μέρος των ρωσικών στρατευμάτων θα προερχόταν από την Πολωνία, που όμως στο μεταξύ επαναστάτησε! Έτσι, η Μόσχα αναγκάστηκε να στείλει εκεί τον στρατό της. Όταν τελικά η επανάσταση των Πολωνών πνίγηκε στο αίμα, πολλοί αντάρτες διέφυγαν στο Βέλγιο και ενίσχυσαν το εκεί απελευθερωτικό κίνημα. Μάλλον όμως δεν εννοούσε αυτή τη… βοήθεια ο Πούτιν. Τελικά η Ρωσία μαζί με τις άλλες μεγάλες δυνάμεις αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Βελγίου στη Διάσκεψη του Λονδίνου το 1830, δέκα μήνες μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου για την ελληνική ανεξαρτησία.

Ο Πούτιν ενδεχομένως επιτίθεται κατά του Βελγίου επειδή εκεί έχει έδρα το αποθετήριο τίτλων Euroclear, όπου βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων με τα οποία η Δύση σκέφτεται να χρηματοδοτήσει την Ουκρανία.

Πιο σοβαρό από το μάθημα Ιστορίας του Πούτιν είναι το άρθρο του επικεφαλής της Στρατιωτικής Ακαδημίας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Βλαντίμιρ Ζαρούντνιτσκι, στο περιοδικό του υπουργείου Άμυνας «Στρατιωτική Σκέψη». Ο στρατηγός υποστηρίζει ότι «η πιθανότητα μιας κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία -από την αύξηση αυτών που συμμετέχουν σε “πληρεξούσιες δυνάμεις”, οι οποίες χρησιμοποιούνται για στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, μέχρι έναν ευρείας κλίμακας πόλεμο στην Ευρώπη- δεν μπορεί να αποκλειστεί».

«Η κύρια πηγή στρατιωτικών απειλών εναντίον του κράτους μας είναι η αντιρωσική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, οι οποίοι διεξάγουν έναν νέο τύπο υβριδικού πολέμου για να εξασθενίσουν τη Ρωσία με κάθε δυνατό τρόπο, να περιορίσουν την κυριαρχία της και να καταστρέψουν την εδαφική ακεραιότητά της», αναφέρει ο Ζαρούντνιτσκι.

Την Τετάρτη ο πρόεδρος Πούτιν συναντήθηκε με την Ευγενία Γκουτούλ, εκπρόσωπο της Γκαγκαουζίας, αυτόνομης περιοχής στη νότια Μολδαβία με πληθυσμό 150.000 ανθρώπων, κυρίως τουρκικής καταγωγής. Της υποσχέθηκε ότι η Ρωσία θα την προστατεύσει, όπως έχει δεσμευτεί να πράξει και με την Τρανσίστρια, μία μεγαλύτερη αυτόνομη περιοχή στην ανατολική Μολδαβία.