Την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στη Σελήνη εξετάζουν Ρωσία και Κίνα, καθώς η ηλιακή ενέργεια δεν θεωρείται επαρκής για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες μελλοντικών αποικιών. «Πρόκειται για πολύ σημαντική πρόκληση, καθώς όλα θα πρέπει να γίνουν αυτόματα, χωρίς την παρουσία ανθρώπων», επισήμανε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, Γιούρι Μπορίσοφ. Αξιοποιώντας τη ρωσική τεχνογνωσία στη «διαστημική πυρηνική ενέργεια», οι δύο χώρες πιστεύουν ότι είναι εφικτό να κατασκευαστεί ο σταθμός σε ορίζοντα δεκαετίας.
Ο διευθυντής της Roscosmos αναφέρθηκε επίσης στα ρωσικά σχέδια για την κατασκευή ενός διαστημικού ρυμουλκού, που αξιοποιώντας την πυρηνική ενέργεια θα μετακινεί φορτία, θα συλλέγει διαστημικά συντρίμμια και θα κάνει πλήθος εργασιών σε τροχιά. «Δουλεύουμε όντως αυτή την ιδέα, για μια γιγάντια, κυκλώπεια δομή και έχουμε αντιμετωπίσει τα τεχνικά ζητήματα, πλην του τρόπου ψύξης του πυρηνικού αντιδραστήρα». Από την πλευρά της, η Κίνα δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι στοχεύει να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη πριν από το 2030.
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επί του παρόντος το ενδιαφέρον της Μόσχας στρέφεται σε πολύ… χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας, όπου πετούν τα στρατιωτικά της αεροσκάφη στην Ουκρανία. Αναλυτές επισημαίνουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία ενισχύει την παρουσία της στον αέρα κοντά στη γραμμή του μετώπου. Κάτι που έγινε ιδιαίτερα αισθητό στη μάχη της Αβντίιβκα, όπου οι επιθέσεις με πυραύλους από αέρος φέρεται να έγειραν την πλάστιγγα.
Μετά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, οι Ρώσοι απέφευγαν να χρησιμοποιήσουν μαχητικά κοντά στο μέτωπο φοβούμενοι απώλειες. Τελευταία, όμως, δείχνει να τους ενδιαφέρουν περισσότερο τα σημαντικά οφέλη από τους βομβαρδισμούς. Η ουκρανική αεράμυνα υποστηρίζει ότι κατάρριψε επτά μαχητικά Su-34 και ένα αεροσκάφος-ραντάρ Α-50 – το δεύτερο για φέτος.