Τη διατήρηση του στόχου για την ανάπτυξη στο 5%, με παράλληλη προώθηση ενός νέου οικονομικού υποδείγματος, που θα στηρίζεται περισσότερο στην εγχώρια κατανάλωση, έχει σκοπό η κινεζική κυβέρνηση. Στην πρώτη του ομιλία στην ετήσια συνεδρίαση του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου ο πρωθυπουργός Λι Κιάνγκ περιέγραψε τις βασικές αρχές της οικονομικής πολιτικής. Παράλληλα με την προσπάθεια μετασχηματισμού της οικονομίας χωρίς να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη, το Πεκίνο θα επιδιώξει και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% (από 3,8%), χωρίς να μειωθεί ο προϋπολογισμός για τον στρατό (212 δισεκατομμύρια ευρώ ή 7,2% του ΑΕΠ).
Η στροφή της οικονομίας από τις εξαγωγές προς την εγχώρια κατανάλωση είναι κάτι που οι εταίροι της Κίνας ζητούν ήδη από την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Πλην όμως στην παρούσα φάση η κινεζική οικονομία παρουσιάζει πλεονάζουσα βιομηχανική παραγωγή, αδυναμία αποπληρωμής χρεών από τις τοπικές κυβερνήσεις και «φούσκα» στην αγορά ακινήτων, που οδηγεί σε χρεοκοπία κατασκευαστικούς κολοσσούς.
Εφόσον τα προβλήματα αυτά επιχειρηθεί να αντιμετωπιστούν, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί. Αν δεν στραφεί στην αύξηση των εξαγωγών, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη κρατική στήριξη. Πώς θα συμβαδίσει όμως αυτό με μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος; Το Πεκίνο προαναγγέλλει μέτρα ώστε περισσότεροι μετανάστες εργάτες να έχουν πρόσβαση σε αστικά κέντρα, στροφή της βιομηχανικής παραγωγής σε δραστηριότητες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, ώστε να αυξηθούν και τα εισοδήματα των εργαζομένων αλλά και οι συντάξεις των αγροτών κατά 20 γουάν στα 103 γουάν (95 ευρώ).