Σχεδόν πέντε μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς μεσολαβητές συνεχίζονται, με την ελπίδα να συναφθεί ανακωχή στη Γάζα πριν από το Ραμαζάνι, ιερό μήνα για τους μουσουλμάνους.
Οι μεσολαβητές (Αίγυπτος, Κατάρ και ΗΠΑ) προσπαθούν να εξασφαλίσουν πως θα κηρυχθεί ανακωχή πριν από το βράδυ της 10ης ή της 11ης Μαρτίου. Η συμφωνία θα συμπεριλάμβανε την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων κρατουμένων στο Ισραήλ, την κατάπαυση πυρός και τη διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους εγκλωβισμένους της Γάζας.
Οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, ζητούν ολοένα πιο έντονα κατάπαυση του πυρός, καθώς στη Λωρίδα της Γάζας εκτυλίσσεται ανθρωπιστική καταστροφή. Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία της για την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας» κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τον Μπένι Γκαντς, μέλος της ισραηλινής κυβέρνησης πολέμου.
Παρότρυνε «το Ισραήλ να λάβει μέτρα για να αυξηθούν οι παραδόσεις βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, του οποίου η πλειονότητα του πληθυσμού απειλείται από λιμό», ενώ καλωσόρισε την «εποικοδομητική προσέγγιση» της ισραηλινής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδευτεί από προσωρινή διακοπή των εχθροπραξιών. Κάλεσε τη Χαμάς να «δεχτεί τους όρους πάνω στο τραπέζι για την απελευθέρωση των ομήρων, που θα έχει αποτέλεσμα άμεση κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες και θα επιτρέψει να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια». Ωστόσο, η Χαμάς ζητεί οριστική κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από τον θύλακα και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Η κυβέρνηση Νετανιάχου απορρίπτει τους όρους αυτούς, διαμηνύοντας ότι οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού θα συνεχιστούν έως την «εξάλειψη» του κινήματος.
Στο ίδιο μήκος κύματος, για «ζοφερά ευρήματα» έκανε λόγο ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, έπειτα από επισκέψεις στα Νοσοκομεία «Αλ Άουντα» και «Καμάλ Αντουάν» της Γάζας. Η έλλειψη τροφής είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 10 παιδιών και «σοβαρά επίπεδα υποσιτισμού». «Παιδιά πεθαίνουν από την πείνα, παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις καυσίμων, τροφίμων και ιατρικών προμηθειών, κτίρια νοσοκομείων είναι κατεστραμμένα και υπολογίζεται ότι 300.000 άνθρωποι ζουν με ελάχιστα τρόφιμα ή καθαρό νερό», τόνισε.