Νέο αδιέξοδο μετά την εμπλοκή στις συνομιλίες

17:39 - 5 Μαρτίου 2024

Σε εφιάλτη μετατρέπονται οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός σε συνδυασμό με την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων, καθώς ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ξεκαθάρισε πως δεν θα ικανοποιήσει τις «παραληρηματικές απαιτήσεις της Χαμάς». «Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να επιτύχουμε, αλλά ας γίνει σαφές σε όλους σας αυτό: δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω όσον αφορά τις απαιτήσεις της Χαμάς», τόνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Τελ Αβίβ.

Οι συνομιλίες παραμένουν σε αδιέξοδο, καθώς υπάρχουν πελώριες διαφορές, ενώ ο Νετανιάχου έκρινε πως είναι πολύ πρόωρο να ειπωθεί αν θα συναφθεί συμφωνία μέσα επόμενες ημέρες, όπως λένε πως ευελπιστούν οι Αμερικανοί. Αντιπροσωπεία της Χαμάς μετέβη στο Κάιρο για τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο το Ισραήλ δεν έστειλε δική του ομάδα διαπραγματευτών, με την κυβέρνηση να απαιτεί να της επιδοθεί κατάλογος με τα ονόματα των ομήρων που κρατά η οργάνωση προτού δεχθεί να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις εκ του σύνεγγυς και να διασαφηνιστεί το πόσους Παλαιστίνιους κρατούμενους αναμένει η Χαμάς να αφήσει ελεύθερους το Ισραήλ για κάθε όμηρο που θα παραδώσει.

Στο πολεμικό μέτωπο, οι φόβοι ότι ο πόλεμος στη Γάζα μπορεί να οδηγήσει «σε μια πολύ μεγαλύτερη ανάφλεξη» αυξάνονται. Η Αμερικανή αντιπρόεδρος, Καμάλα Χάρις, ζήτησε έντονα την Κυριακή να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, ασκώντας πίεση στο Ισραήλ, το οποίο συνεχίζει τις ακατάπαυστες εχθροπραξίες με τη Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακο, που απειλείται από μαζικό λιμό. «Με δεδομένο ότι οι συνθήκες είναι απάνθρωπες στη Γάζα, χρειάζεται να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον τις έξι προσεχείς εβδομάδες, αυτό βρίσκεται τούτη τη στιγμή πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» του Ισραήλ και της Χαμάς, σημείωσε.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες», είπε, αξιώνοντας να ανοίξουν περισσότερα «σημεία διέλευσης» και να μην επιβάλλονται «περιορισμοί στις παραδόσεις της βοήθειας». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μπλίνκεν από την πλευρά του υπογράμμισε: «Ο πληθυσμός χρειάζεται περισσότερα τρόφιμα, νερό και άλλη βοήθεια. Γι’ αυτό οι ΗΠΑ εργάζονται προκειμένου να παραδοθεί βοήθεια από κάθε διαθέσιμο δίαυλο».