Μακελειό στην ουρά για ανθρωπιστική βοήθεια

Αντικρουόμενες απόψεις για το πως σκοτώθηκαν δεκάδες Παλαιστίνιοι
18:10 - 1 Μαρτίου 2024

Πάνω από 100 νεκρούς και τουλάχιστον 750 τραυματίες αναφέρουν οι υγειονομικές Αρχές στη Γάζα, έπειτα από επίθεση κατά ανθρώπων που περίμεναν για ανθρωπιστική βοήθεια. Ισραηλινή πηγή δήλωσε ότι ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ κατά «αρκετών ανθρώπων» στο πλήθος που είχε περικυκλώσει φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, αφού ένιωσαν ότι βρίσκονταν υπό απειλή. Ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για «σοβαρό συμβάν» που «υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να επεκταθεί και να διατηρηθεί η ροή ανθρωπιστικής αρωγής στη Γάζα, μεταξύ άλλων μέσω μιας ενδεχόμενης προσωρινής κατάπαυσης του πυρός».

Η Χαμάς προειδοποίησε ότι το περιστατικό μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση των συνομιλιών που έχουν στόχο μια συμφωνία για ανακωχή και απελευθέρωση ομήρων.

Την ίδια ώρα η Γάζα βομβαρδίζεται ακατάπαυστα και ο πληθυσμός του θύλακα που έχει δει τη ζωή του να γίνεται συντρίμμια, απειλείται πλέον με λιμό, όπως έχουν προειδοποιήσει ο ΟΗΕ και δεκάδες διεθνείς οργανώσεις, ενώ προ των πυλών είναι μία χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, καθώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι πεπεισμένος πως πρόκειται για το «τελευταίο οχυρό της οργάνωσης».

Μόνη ελπίδα είναι η σύναψη της πολυπόθητης συμφωνίας για μία ανακωχή που θα επιτρέψει την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων, σε ανταλλαγή με μία κατάπαυση πυρός. Ο κάθε όμηρος -γυναίκα, παιδί, ηλικιωμένος κι άρρωστος- θα ανταλλάσσεται με δέκα Παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς.

Οι διαπραγματεύσεις είναι μαραθώνιες και οι βασικοί μεσολαβητές ανάμεσα στα δύο μέρη, το Κατάρ και οι ΗΠΑ,  λένε πως ελπίζουν πως θα κλειστεί η συμφωνία για ανακωχή, που θα επιτρέψει επιπλέον και την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας προτού αρχίσει το Ραμαζάνι, ιερός μήνας για τους μουσουλμάνους, περί την 11η Μαρτίου.

Τονίζεται πως η ένοπλη σύρραξη, που μεταμόρφωσε τη μικρή παραθαλάσσια περιοχή σε «τόπο θανάτου», σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι η φονικότερη από τις πέντε συρράξεις στις οποίες ενεπλάκησαν Ισραήλ και Χαμάς αφότου η τελευταία άρχισε να ασκεί την εξουσία εκεί, το 2007.

Το πιο βαρύ τίμημα το πληρώνουν οι άμαχοι. Καμία περιοχή δεν μπορεί να γλιτώσει από τις μάχες και τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς που μετρούν κάθε φορά δεκάδες ή και εκατοντάδες θύματα. «Για μένα, πρόκειται για γενοκτονία. Ποιος βομβαρδίζει πολυκατοικίες, τις κατεδαφίζει πάνω στους ενοίκους τους, βασικά αμάχους, παιδιά και γυναίκες;» είπε ο Τζιχάντ Σάλα, εκτοπισμένος, τον οποίο συνάντησε το Γαλλικό Πρακτορείο σε πρόχειρο καταυλισμό στη Ράφα, στο νότιο τμήμα του θύλακα.