Για τον κίνδυνο χρήσης πυρηνικών όπλων προειδοποίησε τη Δύση ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Στην ετήσια ομιλία του ενώπιον του ρωσικού Κοινοβουλίου για την κατάσταση του έθνους υποστήριξε ότι μέχρι τώρα η Ρωσία έχει επιδείξει υπευθυνότητα στη χρήση όπλων στην Ουκρανία. Όμως «οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να πλήξουν ρωσικό έδαφος, επιστρατεύοντας γι’ αυτόν τον σκοπό τα πιο αποτελεσματικά μέσα που διαθέτουν». Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα θεωρεί ρωσικό έδαφος την Κριμαία, την προσάρτηση της οποίας από την Ουκρανία δεν έχει αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα.
«Η μοίρα οποιασδήποτε χώρας επιτεθεί στη Ρωσία θα είναι πολύ πιο τραγική από οτιδήποτε μπορεί να αντιμετωπίσει η δική μας χώρα», επισήμανε ο Πούτιν. «Πρέπει να καταλάβουν ότι κι εμείς έχουμε όπλα που μπορούν να τους νικήσουν στο έδαφός τους. Κι όλο αυτό είναι πολύ επικίνδυνο καθώς μπορεί να οδηγήσει σε χρήση πυρηνικών όπλων – δεν το καταλαβαίνουν;», αναρωτήθηκε. Κι έσπευσε να ερμηνεύσει τη συμπεριφορά της Δύσης ως αποτέλεσμα «της ρωσοφοβίας, που όπως όλες οι ρατσιστικές θεωρίες τυφλώνει τους ανθρώπους και τους στερεί τη λογική ικανότητα». «Νομίζουν πως ο πόλεμος είναι κινούμενα σχέδια», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υποστήριξε τη Δευτέρα ότι «τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται» σχετικά με την αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσε να αποστασιοποιηθεί, ξεκαθαρίζοντας: «Δεν πρόκειται να στείλουμε στρατιώτες στην Ουκρανία». Παρόμοιες θέσεις εξέφρασαν Γερμανία, Πολωνία, Ισπανία, Ιταλία, Σουηδία και Τσεχία, όπως και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Αντιδράσεις υπήρξαν και στο εσωτερικό της Γαλλίας, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τον Μακρόν ότι μεταβάλλει την εξωτερική πολιτική της χώρας χωρίς προηγουμένως να συμβουλευτεί οποιονδήποτε.
ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΑ ΨΕΜΑΤΑ
Ο Πούτιν επέμεινε στην άποψη ότι η Ρωσία απειλείται από το ΝΑΤΟ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη διεύρυνση της Συμμαχίας με την προσθήκη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. «Πρέπει να προστατευτούμε από αυτούς», είπε, αλλά ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι «η Δύση προσπαθεί να μας εμπλέξει σε κούρσα εξοπλισμών, όπως την ΕΣΣΔ τη δεκαετία του ’80». Χαρακτήρισε, δε, «καθαρό ψέμα, που θέλει να μας κάνει να φανούμε κακοί, τον ισχυρισμό ότι θα κάνουμε πυρηνική επίθεση στο διάστημα».
Ο πρόεδρος της Ρωσίας αναφέρθηκε εμμέσως και στο ενδεχόμενο κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη, λέγοντας ότι «η Δύση δυσφημεί το ίδιο της το τραπεζικό σύστημα» και γι’ αυτό «θα δουλέψουμε με τους συμμάχους μας για μια νέα παγκόσμια οικονομική τάξη». Σε αυτό το θέμα το Παρίσι συντάχθηκε με τη Μόσχα, με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο λε Μερ να δηλώνει ότι «δεν υπάρχει νομική βάση για κάτι τέτοιο».
Με πυρηνικό πόλεμο απειλεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν τη Δύση, αν το ΝΑΤΟ στείλει χερσαίες δυνάμεις στην Ουκρανία. Στο ενδεχόμενο της επικίνδυνης κλιμάκωσης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμιο πόλεμο είχε αναφερθεί εκτενώς η «Απογευματινή» την Τετάρτη, με αφορμή όσα συζητήθηκαν στη Διάσκεψη του Παρισιού.
«Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της», ξεκαθάρισε ο Πούτιν, επαναλαμβάνοντας την κατηγορία ότι η Δύση προσπαθεί να καταστρέψει τη Ρωσία από μέσα και ότι η χώρα του μάχεται για τις αξίες του πολιτισμού απέναντι στην ηθική παρακμή της Δύσης. Καυχήθηκε για την πρόοδο της ρωσικής οικονομίας, προανήγγειλε την αύξηση του κατώτατου μισθού και δεσμεύτηκε η Ρωσία να γίνει στο κοντινό μέλλον η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη μείωση των γεννήσεων, κάλεσε τους πολίτες να κάνουν πολλά παιδιά και ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα στήριξης για τις πολύτεκνες οικογένειες.