Για ακόμη μία ημέρα μαίνονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί πως ο λιμός στην περιοχή, και ειδικά στο βόρειο τμήμα, που πολιορκείται από τον ισραηλινό στρατό, είναι σχεδόν αναπόφευκτος. «Αν δεν αλλάξει τίποτα, επίκειται άμεσα λιμός στη βόρεια Γάζα», τόνισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Καρλ Σκάου, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος. Μάλιστα, από την 23η Ιανουαρίου δεν έχει μπορέσει να φτάσει καμιά οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που επικρίνει τους περιορισμούς των ισραηλινών Αρχών. Το βόρειο τμήμα της μικρής παλαιστινιακής περιοχής, όμως, δεν είναι το μόνο που κινδυνεύει, έπειτα από σχεδόν πέντε μήνες πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
«Αν δεν γίνει τίποτα, φοβόμαστε ότι ο γενικευμένος λιμός στη Λωρίδα της Γάζας είναι σχεδόν αναπόφευκτος», τόνισε ο Ράμες Ρατζασίγκαμ, που εκπροσώπησε τον Μάρτιν Γκρίφιθς, υπεύθυνο των Ηνωμένων Εθνών για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων. «Βρισκόμαστε στα τέλη Φεβρουαρίου με τουλάχιστον 576.000 ανθρώπους στη Γάζα -το ένα τέταρτο του πληθυσμού- ένα βήμα από τον λιμό, και στην ουσία το σύνολο των 2.200.000 κατοίκων να εξαρτάται από την τρομακτικά ανεπαρκή ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσει», συνέχισε. Υπενθυμίζεται ότι στη Ράφα, η οποία απειλείται από μία πιθανή χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ, βρίσκεται η μοναδική είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακο, που υπόκειται σε ισραηλινή έγκριση και φθάνει σε πολύ περιορισμένες ποσότητες. Η διανομή της στον βορρά είναι σχεδόν αδύνατη εξαιτίας των καταστροφών, των μαχών, των λεηλασιών. «Σχεδόν 1.000 φορτηγά φορτωμένα με 15.000 τόνους τροφίμων βρίσκονται στην Αίγυπτο, έτοιμα να μετακινηθούν», σημειώνουν αξιωματούχοι του ΟΗΕ υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Η ανησυχία εντείνεται, παρά τις ελπίδες πως το Ισραήλ και η Χαμάς θα καταλήξουν σε νέα ανακωχή μέσα από τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται με τη μεσολάβηση ιδίως του Κατάρ και των ΗΠΑ. Η διεθνής κοινότητα ελπίζει πως οι δύο πλευρές θα φτάσουν σε θετικό αποτέλεσμα προτού αρχίσει ο μήνας του Ραμαζανιού, γύρω στις 10 Μαρτίου, που θα επιτρέψει την απελευθέρωση μέρους τουλάχιστον από τους 100 περίπου ομήρους που συνεχίζουν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας. Στο πεδίο των μαχών, ο αιματηρός απολογισμός των νεκρών αυξάνεται δραματικά μέρα με τη μέρα. Ειδικότερα, στους βομβαρδισμούς και στις χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακο έχουν χάσει τη ζωή τους πλέον περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες, έφηβοι και παιδιά. Παράλληλα, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 70.325, επιβαρύνοντας το σύστημα Υγείας, που ήδη υπολειτουργεί.