Ουκρανία: Ζητούνται όπλα και ελπίδα

Ύστατη προσπάθεια υπό τον Μακρόν ώστε η Ευρώπη να ενισχύσει το Κίεβο οικονομικά αλλά και σε πυρομαχικά
18:31 - 27 Φεβρουαρίου 2024

Περισσότερους από 20 Ευρωπαίους ηγέτες συγκέντρωσε, χθες, στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να βρεθούν τρόποι στήριξης της Ουκρανίας. Δίπλα στον Έλληνα πρωθυπουργό, που έδωσε το «παρών», προσήλθαν οι πρωθυπουργοί της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας, και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον.

Απούσα ήταν η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, καθώς την ώρα της συνάντησης προγραμμάτισε κυβερνητικό συμβούλιο. Ως αποτέλεσμα, δεν μπορούσε να συμμετέχει ούτε ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι. Τελικά την ιταλική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Εντμόντο Τσιριέλι. Ενδεχομένως η στάση αυτή έχει να κάνει με τη μη συμμετοχή του Μακρόν στην τηλεδιάσκεψη των G-7 υπό την προεδρία της Μελόνι, το περασμένο Σάββατο.

Ζητούμενο των συζητήσεων ήταν να βρεθούν τρόποι χρηματοδότησης αλλά και παραγωγής πυρομαχικών που μπορούν το ταχύτερο δυνατό να σταλούν στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Μέχρι σήμερα η Ευρώπη δε έχει καταφέρει να προσφέρει τα πυρομαχικά που υποσχέθηκε – χαρακτηριστικό είναι ότι Βόρεια Κορέα και Ιράν έχουν στείλει στη Ρωσία περισσότερα από όσα κατάφερε να παραδώσει όλη η ΕΕ στην Ουκρανία. Ειδικά Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία έχουν προσφέρει ελάχιστα, με τη Γερμανία και τη Βρετανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος.

Αν και επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί το κλίμα ως «αισιόδοξο» και «θετικό», εντούτοις μάλλον κυριάρχησε η απαισιοδοξία που καταγράφηκε ένα Σαββατοκύριακο νωρίτερα, στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Η Ευρώπη δείχνει να απομένει μόνη στη στήριξη της Ουκρανίας, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί στις ΗΠΑ αρνούνται να εγκρίνουν νέα βοήθεια. Η ουκρανική επίθεση του καλοκαιριού απέτυχε και ήδη οι Ρώσοι έχουν ξεκινήσει τη δική τους αντεπίθεση. Ο πρόεδρος Ζελένσκι, που βρέθηκε στη συνάντηση του Παρισιού, υποστήριξε ότι σύντομα θα υπάρξει νέα ουκρανική αντεπίθεση, ενώ περιόρισε την εκτίμηση για τους νεκρούς σε 31.000 στρατιώτες. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση μόνο ένας στους δέκα Ευρωπαίους πιστεύει ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο.