Θεωρούμε ότι κατά τη διάρκεια της εργασίας μας θα πρέπει να χαμογελάμε, γιατί αυτό δημιουργεί ευχάριστη αίσθηση στους πελάτες και τους συναδέλφους μας. Όμως, εάν αυτό είναι ψεύτικο, μπορεί να μας δημιουργήσει άγχος, να μειώσει την παραγωγικότητά μας και να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα. Αυτά ήταν τα συμπεράσματα μιας πρόσφατης μελέτης που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ.
«Οι εργοδότες πιστεύουν ότι απλά και μόνο ζητώντας από τους υφιστάμενούς τους να «φορούν» ένα χαμογελαστό προσωπείο, βοηθούν την επιχείρηση», λέει o Μπρεντ Σκοτ, καθηγητής στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν, επικεφαλής της μελέτης. «Το χαμόγελο για χάρη του χαμόγελου μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική εξουθένωση και εσωστρέφεια του εργαζόμενου, πράγμα βέβαια που φέρνει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα». Οι Αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν μια ομάδα οδηγών λεωφορείων, άνδρες και γυναίκες, για δύο εβδομάδες και τα αποτελέσματα της εργασίας τους δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση της Ακαδημίας Διοίκησης Επιχειρήσεων. Οι γυναίκες οδηγοί λοιπόν, σύμφωνα με τη μελέτη, επηρεάζονταν περισσότερο από το ψεύτικο χαμόγελο.
Η διάθεσή τους γινόταν χειρότερη από ό,τι των ανδρών συναδέλφων τους και γίνονταν περισσότερο εσωστρεφείς κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Εάν όμως το χαμόγελό τους οφειλόταν σε κάποιες ευχάριστες αναμνήσεις ή σε προσδοκίες διακοπών, για παράδειγμα, η διάθεσή τους βελτιωνόταν πολύ περισσότερο από ό,τι των ανδρών. Αν και η συγκεκριμένη μελέτη ήταν η πρώτη μιας σειράς παρόμοιων που θα ακολουθήσουν και σε άλλες εργασιακές ομάδες, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το χαμόγελο θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο στην εργασία, και δεν είναι πάντα το κλειδί για την επιτυχία. «Εάν έχουμε αρνητικά συναισθήματα και φοράμε το χαμογελαστό προσωπείο, χειροτερεύουμε τη διάθεσή μας, και αυτό είναι πιο έντονο στις γυναίκες. Μπορούμε να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας με ευχάριστες σκέψεις ή αναμνήσεις, αλλά και αυτό είναι κάτι που θέλει προσοχή. Εάν το κάνουμε αυτό για μεγάλη χρονική περίοδο», εξηγεί ο δρ Σκοτ, «ίσως να αρχίσουμε να αισθανόμαστε ότι δεν είμαστε αυθεντικοί. Μπορεί να βοηθάει στη δημιουργία θετικών συναισθημάτων, αλλά στο τέλος της ημέρας ίσως αισθανόμαστε ότι δεν είμαστε o εαυτός μας».
Η συγκεκριμένη μελέτη όμως θίγει και ένα άλλο τεράστιο, αλλά μη προβεβλημένο ζήτημα της ελληνικής καθημερινότητας. Πρόκειται για τον κυριολεκτικό εκφυλισμό του χαμόγελου και του γέλιου που υφίστανται όσοι παρακολουθούν τις πρωινές εκπομπές της τηλεόρασης, όπου οι παρουσιαστές βρίσκονται συνεχώς με ένα ηλίθιο χαμόγελο στα χείλη, ή ξεσπούν σε γέλια με την παραμικρή αφορμή, προφανώς ακολουθώντας οδηγίες…
Σαμάνοι και βουδιστές λάμα συνεργάζονται στη Ρωσία
Ένα εξαιρετικό δείγμα συνεργασίας σε πνευματικό επίπεδο, ανάμεσα σε σαμάνους και βουδιστές ιερείς έχει να επιδείξει το Τίβα, ένα από τα πιο απομονωμένα κρατίδια της Ρωσικής Συνομοσπονδίας στη Σιβηρία. Η επίσημη θρησκεία του κρατιδίου είναι ο θιβετανικός Βουδισμός, ενώ οι ντόπιοι έχουν βαθιά ριζωμένη μέσα τους την πίστη στους σαμάνους και στα πνεύματα της φύσης. Η επίσκεψη σε έναν σαμάνο είναι κάτι τόσο συνηθισμένο για τους πολίτες του κρατιδίου όσο και η επίσκεψη σε έναν γιατρό. Και βέβαια οι σύγχρονοι σαμάνοι του Τίβα δεν ζουν πλέον σε ξύλινες καλύβες. Οδηγούν αυτοκίνητα, κατοικούν σε κανονικά σπίτια και πληρώνουν φόρους ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Διαθέτουν τις ιδιαίτερες δυνάμεις τους, που τους καθιστούν διάμεσα ανάμεσα στον κόσμο των πνευμάτων, της φύσης και των ανθρώπων, και χάρη σε αυτές μπορούν να συμβουλεύσουν ή να θεραπεύσουν όποιον ζητά τη συνδρομή τους. Το τελετουργικό απαιτεί κάποια προσφορά προς τα πνεύματα, ανάλογα με τη βοήθεια που ζητάει ο ενδιαφερόμενος, ενώ ο σαμάνος καταφέρνει να επισκεφθεί τον κόσμο των πνευμάτων χάρη σε ένα τύμπανο, το οποίο ονομάζεται ντουνγκούρ. Αυτό είναι το όχημα που θα τον μεταφέρει εκεί και, όσο γρηγορότεροι είναι οι χτύποι του, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ταχύτητα που τον μεταφέρει. Υπάρχει ωστόσο και μία άλλη βοήθεια, σε πνευματικό επίπεδο, για τους πολίτες του Τίβα. Οι βουδιστικοί ναοί και οι ιερείς τους είναι πάντοτε πρόθυμοι να στηρίξουν και να βοηθήσουν όσους απευθύνονται σε αυτούς. Πολλοί από τους κατοίκους μάλιστα αναφέρουν ότι προστρέχουν τόσο στη βοήθεια των λάμα όσο και των σαμάνων, γιατί και οι δύο βοηθούν και αλληλοσυμπληρώνονται σε κάποιες περιπτώσεις. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα σε αυτές τις δύο θρησκευτικές πεποιθήσεις του Τίβα. Είναι χαρακτηριστικό αυτής της στάσης και δεν εκπλήσσει κανέναν ότι κάποιες φορές οι σαμάνοι στέλνουν τους πολίτες να προσευχηθούν σε κάποιον βουδιστικό ναό, ή οι λάμα τούς συστήνουν κάποιον σαμάνο για να τους βοηθήσει. Η βασική αρχή τόσο των βουδιστών όσο και των σαμάνων συνίσταται στον σεβασμό προς τη φύση, και, όπως λένε, δεν έχει σημασία πού θα απευθυνθεί κάποιος, αρκεί να επιλύσει το πρόβλημά του…