Έπειτα από τέσσερις και πλέον μήνες πολέμου, απομακρύνεται το ενδεχόμενο επίτευξης μίας εκεχειρίας που θα επέτρεπε την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την κατάπαυση πυρός, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει συμφωνία, εάν η οργάνωση δεν αλλάξει τις απαιτήσεις της. «Δεν υπάρχει νόημα για περαιτέρω διαπραγματεύσεις έως ότου η Χαμάς κάνει αλλαγές στα αιτήματά της», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου και συμπλήρωσε πως ο στρατός πρέπει να συνεχίσει την επιχείρησή του στη Ράφα, την πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας όπου περίπου 1.400.000 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι βρίσκονται συνωστισμένοι.
Όπως ανέφερε, «οποιοσδήποτε θέλει να μας εμποδίσει να διεξαγάγουμε επιχείρηση στη Ράφα, μας λέει στην πραγματικότητα να χάσουμε τον πόλεμο. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε στην απαίτηση αυτή». Ο Νετανιάχου βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει εξαιτίας του χειρισμού του όσον αφορά στον πόλεμο, με αντικυβερνητικές διαδηλώσεις να πραγματοποιούνται στο Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις όλους αυτούς τους μήνες. Ο ίδιος ωστόσο αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα δίχαζε τη χώρα.
Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, οι ΗΠΑ απειλούν πως θα ασκήσουν βέτο για ακόμη μια φορά, ώστε να μην εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο που καλεί να κηρυχθεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Το σχέδιο απόφασης του ΣΑ, που άρχισε να καταρτίζεται από την Αλγερία έπειτα από την απόφαση στα τέλη Ιανουαρίου του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ) των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη, αξίωνε να μη διαπραχθεί «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας και «απαιτεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, που πρέπει να τηρηθεί από όλα τα μέρη», κατά την πιο πρόσφατη εκδοχή του κειμένου, η οποία περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Παγκόσμιοι ηγέτες δεν κρύβουν την αντίθεσή τους με τα πλάνα του Νετανιάχου. Με κοινή επιστολή τους, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι, εξέφρασαν «τη σθεναρή αντίθεσή τους» στο ενδεχόμενο μιας ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα, όπως «και σε κάθε αναγκαστικό εκτοπισμό πληθυσμών προς την Αίγυπτο, που θα συνιστούσε παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». «Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να διατηρηθεί το σημείο διέλευσης της Ράφα, να ανοίξει το λιμάνι του Ασντόντ, μια χερσαία οδός απευθείας από την Ιορδανία, όπως και όλα τα συνοριακά σημεία διέλευσης», ζητούν οι δύο ηγέτες.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει «γενοκτονία» των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, παραλληλίζοντάς τη με την εξόντωση των Εβραίων από το χιτλερικό καθεστώς. «Αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας με τον παλαιστινιακό λαό δεν συνέβη σε καμία άλλη στιγμή της ιστορίας. Στην πραγματικότητα, έχει ήδη συμβεί: όταν ο Χίτλερ αποφάσισε να σκοτώσει Εβραίους», υποστήριξε. Στο πεδίο της μάχης, ο απολογισμός των νεκρών αυξάνεται. Τουλάχιστον 28.985 έχουν σκοτωθεί, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 68.883.