Κοινή αμυντική πολιτική απαιτούν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την ακρίβεια, υπέρ τάσσεται το 87% των 13.000 ερωτηθέντων σε πανευρωπαϊκή έρευνα που διεξήγαγε πριν από τον Δεκέμβριο η Eupinions. Ελαφρώς επιφυλακτικοί δείχνουν να είναι μόνο οι Γάλλοι, με έναν στους πέντε να διαφωνεί, ενώ δεν προκύπτει ουσιαστική διαφοροποίηση ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση.
Ο πόλεμος της Ουκρανίας φαίνεται ότι έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Την ίδια στιγμή, όμως, για τον ίδιο τον πόλεμο ανακύπτουν δεύτερες σκέψεις: το 45% των Ευρωπαίων δεν συμφωνεί με νέες δωρεές όπλων στην Ουκρανία, έναντι 55% που στηρίζει τη σημερινή πολιτική. Έναν χρόνο νωρίτερα υπέρ δήλωνε το 62%. Μάλιστα στην Ιταλία διαφωνεί πλέον το 60%, ενώ η ισχυρότερη πλειοψηφία υπέρ της εξοπλιστικής στήριξης εντοπίζεται στην Πολωνία (73%). Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι η άποψη κατά της συνέχισης της αποστολής όπλων είναι ελαφρώς ισχυρότερη σε όσους δηλώνουν δεξιοί ή κεντροδεξιοί.
Διαφωνία προκύπτει και ως προς την πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με το 59% να τη θεωρεί αναποτελεσματική, το 20% να μην τοποθετείται και μόλις το 21% να πιστεύει ότι υπάρχουν αποτελέσματα (στη Γαλλία μόλις 15%), ενώ έναν χρόνο νωρίτερα το πίστευε το 40%. Και πάλι όσοι διαφωνούν με την ακολουθούμενη πολιτική αυτοτοποθετούνται δεξιά του Κέντρου (το 54% όσων διαφωνούν). Μικρή μείωση καταγράφεται στη στήριξη μιας ενεργειακής πολιτικής απεξάρτησης από τη Ρωσία, ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται ακριβότερες τιμές: υπέρ δηλώνει το 63% από 67% έναν χρόνο νωρίτερα.
Ισχυρή παραμένει η στήριξη της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης απέναντι στους Ουκρανούς πρόσφυγες, με το 71% να πιστεύει ότι η χώρα του πρέπει να υποδεχθεί περισσότερους (από 79% έναν χρόνο νωρίτερα). Η μεγαλύτερη διαφωνία καταγράφεται στην Πολωνία (40%) που έχει υποδεχθεί και τους περισσότερους. Σε αυτή την περίπτωση είναι ακόμα πιο έντονη η κυριαρχία των κεντροδεξιών και δεξιών μεταξύ όσων διαφωνούν με την ακολουθούμενη προσφυγική πολιτική (61% όσων δεν επιθυμούν Ουκρανούς πρόσφυγες).
Μικρή υποχώρηση καταγράφεται στη στήριξη της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, με το 60% να τάσσεται υπέρ, από 65% έναν χρόνο νωρίτερα. Μάλιστα στη Γερμανία το 52% τάσσεται κατά της ένταξης (ακολουθεί η Ολλανδία με 47%), ενώ αντίθετα στην Ισπανία το 78% είναι υπέρ. Το 58% όσων διαφωνούν με την ένταξη της Ουκρανίας αυτοτοποθετείται δεξιά του Κέντρου (σε Γαλλία και Ολλανδία δύο στους τρεις).
Τέλος, το 59% θεωρεί βάρος και όχι ευκαιρία την επικείμενη προσπάθεια ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, που πλέον εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 450 δισεκατομμύρια ευρώ. Ειδικά στη Γερμανία μόλις το 31% βλέπει την ανοικοδόμηση ως οικονομική ευκαιρία.