Και ρωσικό εμβόλιο κατά του καρκίνου

Οι Ρώσοι επιστήμονες εργάζονται για εξατομικευμένες θεραπείες
18:52 - 16 Φεβρουαρίου 2024

«Έχουμε φθάσει πολύ κοντά στη δημιουργία των λεγόμενων εμβολίων για τον καρκίνο ή ανοσορυθμιστικών φαρμάκων νέας γενιάς», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε φόρουμ για τις μελλοντικές τεχνολογίες, στη Μόσχα. «Ελπίζω πως σύντομα θα χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά ως μέθοδοι εξατομικευμένης θεραπείας», πρόσθεσε. Δεν προσδιόρισε, όμως, ποιους τύπους καρκίνου θα στοχεύουν τα εμβόλια, ούτε με ποιον τρόπο.

Η αύξηση της χρηματοδότησης και κυρίως ο πολλαπλασιασμός των διαθέσιμων να συμμετάσχουν σε πειράματα, μετά το προ τετραετίας ξέσπασμα της πανδημίας, βοήθησαν στην εξέλιξη πειραματικών μεθόδων. Τα εμβόλια, με τα οποία η ανθρωπότητα αντιμετώπισε με πρωτοφανή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα την πανδημία, προήλθαν από έρευνες εστιασμένες στο mRNA. Καθώς οι συγκεκριμένες έρευνες εστίαζαν μέχρι τότε στην καταπολέμηση του καρκίνου, η πρόοδος που προέκυψε την περίοδο της πανδημίας είναι πιθανό να ωφελήσει ουσιαστικά την προσπάθεια ανακάλυψης εμβολίου κατά του καρκίνου.

Πέρυσι η βρετανική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με την BioNTech (που μαζί με τη Pfizer δημιούργησαν το πρώτο εμβόλιο κατά της COVID-19) για την έναρξη κλινικών δοκιμών για «εξατομικευμένες θεραπείες καρκίνου», με στόχο να φθάσουν τους 10.000 πάσχοντες έως το 2030. Οι Moderna και Merck & Co αναπτύσσουν πειραματικό εμβόλιο για τον καρκίνο, το οποίο στις μέχρι τώρα δοκιμές φαίνεται να μειώνει την πιθανότητα θανάτου από μελάνωμα στο ήμισυ, ύστερα από θεραπεία τριών ετών.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, κατά την πρώτη περίοδο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, αναζήτησε εμβόλια ανεξάρτητα από τις προσπάθειες στη Δύση. Τελικά, ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε το δικό της εμβόλιο, το οποίο ονόμασε Sputnik V. Ο ίδιος ο Πούτιν εμβολιάστηκε με αυτό, σε μια προσπάθεια να πείσει τον κόσμο για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού αρνήθηκε να εμβολιαστεί, αν και δεν είναι σαφές κατά πόσο αυτό έχει να κάνει με δυσπιστία για τα επιστημονικά επιτεύγματα της χώρας ή δεισιδαιμονίες του πληθυσμού.