Τον ευχάριστο «πονοκέφαλο» να αδυνατούν να υποδεχθούν όλους όσοι επιθυμούν να καταταγούν έχουν πλέον οι ομάδες εφέδρων στη Σουηδία. Η Φρουρά της Πατρίδας ιδρύθηκε το 1940, μετά το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Επί δεκαετίες αποτελούνταν από τουλάχιστον 100.000 στρατιώτες, οι οποίοι λειτουργούσαν υποστηρικτικά στον τακτικό στρατό. Μετά την κανονική θητεία τους οι φαντάροι εγγράφονταν αυτομάτως στη Φρουρά. Αυτό όμως καταργήθηκε με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Από τη δεκαετία του ’90 οι Σουηδοί έπαψαν να δείχνουν ενδιαφέρον και η Φρουρά εξελίχθηκε σε ένα σώμα μεσηλίκων, που θύμιζε περισσότερο ορειβατικό ή κυνηγετικό όμιλο. Το 2010 καταργήθηκε και η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Όταν το 2014 η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, στη Σουηδία γεννήθηκαν οι πρώτες σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της χώρας. Δεν μεταβλήθηκε όμως σημαντικά η διάθεση των πολιτών να συμμετέχουν ενεργά στην αμυντική θωράκιση. Το 2020 η Φρουρά είχε περί τα 20.000 μέλη.
Όλα άλλαξαν πριν από δύο χρόνια με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κατά τον πρώτο χρόνο του πολέμου 29.101 Σουηδοί ζήτησαν να ενταχθούν στη Φρουρά. Αντίστοιχη δυναμική καταγράφηκε και σε σχέση με άλλες οργανώσεις υποστηρικτικές του τακτικού στρατού, όπως η Lotta (γυναικεία οργάνωση υλικοτεχνικής υποστήριξης του στρατού) ή η Σουηδική Ομοσπονδία Εθελοντικής Αμυντικής Εκπαίδευσης και Εξάσκησης. Η επικείμενη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία συντηρούν το ενδιαφέρον μέχρι σήμερα. Κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου έκαναν αίτηση να εγγραφούν στη Φρουρά 1.200 νέα μέλη – αριθμός τετραπλάσιος εκείνου την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Πλέον η Φρουρά δυσκολεύεται να αφομοιώσει το πλήθος των εθελοντών που επιθυμούν να ενταχθούν. Οι αιτούντες αξιολογούνται και στην περίπτωση που δεν έχουν υπηρετήσει στρατιωτική θητεία (η υποχρεωτικότητα της οποίας επανήλθε το 2018) καλούνται πρώτα να περάσουν από ειδική στρατιωτική εκπαίδευση. Στη συνέχεια αναζητείται μονάδα της Φρουράς που να έχει διαθέσιμες θέσεις.
«Όταν εντάχθηκα ήθελα απλώς να κάνω κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνω στη διάρκεια της εβδομάδας», ανέφερε ο Κόνραντ Λίντμπλαντ που εντάχθηκε στη Φρουρά το 2004. «Σταδιακά αντιλήφθηκα τη σημασία της Φρουράς και ότι αν δεν συμμετέχουν άνθρωποι σαν κι εμένα, τελικά ποιος θα συμμετέχει; Δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι η Σουηδία έχει ελευθερία και δημοκρατία».