«Ξεγυμνώνουν» το θρυλικό παλάτσο Βόλπι της Βενετίας

Η συλλογή του ιδρυτή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου που κοσμεί το θρυλικό κτίριο-ξενοδοχείο βγαίνει σε δημοπρασία στο Παρίσι
20:05 - 13 Φεβρουαρίου 2024

Η δημοπρασία για την οποία -φέτος τουλάχιστον- οι φανατικοί συλλέκτες έργων τέχνης ενθουσιάζονται a priori σαν παιδιά θα πραγματοποιηθεί στις 28/2 στο Παρίσι, από τον Sotheby’s. Οι τωρινοί ιδιοκτήτες του θρυλικού αναγεννησιακού παλάτσο Βόλπι στη Βενετία, Άννα Κοβρ και Φρεντερίκ Τιμπό, για τον Τύπο της τέχνης «ξεγυμνώνουν» το ιστορικό ανάκτορο, δημοπρατώντας τη συλλογή του κόμη και της κόμισσας Βόλπι ντι Μισουράτα.

Η ιστορία του ανακτόρου, που κοσμεί την κεντρική πλατεία της «πόλης των δόγηδων», αυτήν του Αγίου Μάρκου, από τον 16ο αιώνα, κι έχει μεταμορφωθεί σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο, αρχίζει απ’ όταν ο Μικελάντζελο το επισκέφθηκε για να θαυμάσει τις τοιχογραφίες του. Το 1917 αποκτήθηκε από τον κόμη Τζουζέπε Βόλπι ντι Μισουράτα, ιδρυτή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας (Mόστρα) και η φήμη του «απογειώθηκε» ανά τη γηραιά ήπειρο – αξίζει να σημειώσουμε ότι στο φεστιβάλ απονέμεται βραβείο Βόλπι για τον / την Καλύτερη Ηθοποιό, ως φόρος τιμής στη μνήμη του ιδρυτή του.

Τοιχογραφίες σε αίθουσα του παλατιού-ξενοδοχείου, αναγεννησιακό έπιπλο και το πανέμορφο πιάνο, που χρησιμοποιήθηκε ως prop στην ταινία «Μέγας Αλέξανδρος» με τον Κόλιν Φάρελ, το οποίο όμως δεν πωλείται

Πολυέλαιοι και καθρέφτες του ανακτόρου από τον 16ο και 17ο αιώνα

Ως ξενοδοχείο, έχει προτιμηθεί από μύθους: Φιλοξένησε πρωτοπόρους των Τεχνών όπως την Γκαμπριέλ Κοκό Σανέλ και τον «πατέρα της ποπ αρτ» Άντι Γουόρχολ, superstar της «χρυσής» εποχής του Χόλιγουντ, σαν τους Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Κάρι Γκραντ, Πολ Νιούμαν, ενώ Χάρισον Φορντ και Τζορτζ Κλούνεϊ έχουν μιλήσει διθυραμβικά για το παλάτσο, που έχω θαυμάσει και προσωπικά, καλεσμένη στην Μπιενάλε.

«Σφαγή»

Τι λοιπόν να περιμένουμε; Για αρχή, «σφαγή» πάμπλουτων συλλεκτών που θεωρούν τιμή τους να κοσμήσουν τους χώρους τους με έπιπλα και αριστουργηματικά έργα τέχνης και από την Αναγέννηση. Ανάμεσά τους διακρίνουμε έπιπλα και μπιμπελό με επιρροές από Ευρώπη, αλλά και από Ανατολή – από την αυτοκρατορική Κίνα και την Ιαπωνία. Επίσης, έργα τέχνης από την Αναγέννηση, περίτεχνα φτιαγμένους βενετσιάνικους καθρέφτες και πολυελαίους του 16ου και 17ου αιώνα, ρωμαϊκές κονσόλες… Ένα δε από τα έπιπλα που με το «καλημέρα» προσέχει ο επισκέπτης είναι το αριστουργηματικό πιάνο που χρησιμοποιήθηκε ως prop στην ταινία «Μέγας Αλέξανδρος» με τον Κόλιν Φάρελ. Το συγκεκριμένο, όπως μας ενημερώνουν από τον Sotheby’s, δεν πωλείται.