Οι άμαχοι στη Ράφα και ο νέος εφιάλτης

Ο Νετανιάχου έδωσε εντολή στον στρατό να ετοιμαστεί για επίθεση
22:55 - 9 Φεβρουαρίου 2024

Εντείνεται η ανησυχία για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, αφότου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέρριψε κατηγορηματικά την αντιπρόταση εκεχειρίας της Χαμάς.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται πλέον η Ράφα, στο νότιο άκρο του θύλακα, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν στοιβαχτεί 1.300.000 Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι εξαιτίας των βομβαρδισμών και των μαχών των τελευταίων τεσσάρων και πλέον μηνών στη Λωρίδα της Γάζας. Υπενθυμίζεται ότι ο Νετανιάχου, απορρίπτοντας την πρόταση της Χαμάς, ξεκαθάρισε πως η οργάνωση πρέπει να καταστραφεί ολοκληρωτικά, δηλώνοντας ότι έδωσε διαταγή στον ισραηλινό στρατό να «προετοιμαστεί» να επιτεθεί στην περιοχή-καταφύγιο των εκτοπισμένων.

Με τη σειρά του, μετά από τη συνάντησή του με τον Νετανιάχου, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, που ολοκληρώνει την πέμπτη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, ζήτησε να κηρυχθεί ανακωχή που θα επιτρέψει να διανεμηθεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και να απελευθερωθούν όμηροι, καλώντας ταυτόχρονα το Ισραήλ, παραδοσιακά στενό σύμμαχο της χώρας του, να «προστατεύσει» τους αμάχους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του, ενώ εξέφρασε τις ελπίδες του για την πολυπόθητη επίτευξη συμφωνίας, έπειτα από την εκεχειρία της μίας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου, που επέτρεψε την απελευθέρωση 100 και επιπλέον ομήρων και την αποφυλάκιση εκατοντάδων Παλαιστίνιων φυλακισμένων στο Ισραήλ. «Θα εργαστούμε ακατάπαυστα προκειμένου να φθάσουμε σε αυτό το σημείο», υπογράμμισε.

Ο μαραθώνιος των συζητήσεων συνεχίζεται, αφού δεν επετεύχθη η συμφωνία, με την Αίγυπτο και το Κατάρ να φιλοξενούν «νέο κύκλο διαπραγματεύσεων» στο Κάιρο με σκοπό «να εξασφαλιστεί η αποκατάσταση της ηρεμίας στη Λωρίδα της Γάζας και η ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενος», δήλωσε Αιγύπτιος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τέλος, σχολιάζοντας την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε για τις «ανυπολόγιστες συνέπειες για την περιφέρεια», αν εξαπολυθεί ευρείας κλίμακας επίθεση στη Ράφα, που θα «μεγεθύνει εκθετικά αυτό που είναι ήδη ανθρωπιστικός εφιάλτης».

Σφυροκοπούν τους Χούθι

Νέοι βομβαρδισμοί των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων σημειώθηκαν στο μέτωπο της Ερυθράς Θάλασσας, κατά θέσεων των ανταρτών Χούθι στην επαρχία Χοντάιντα (δυτικά). Τα πλήγματα έγιναν στην περιοχή Ρας Ίσα, στην πόλη Σουλέιφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SABA, ενώ εργαζόμενοι σε διυλιστήριο κοντά στο σημείο δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως άκουσαν τουλάχιστον δύο εκρήξεις.

Ουάσινγκτον και Λονδίνο δεν είχαν κάνει κάποια σχετική ανακοίνωση για ώρες, ωστόσο τελικά ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε τα νέα πλήγματα κατά των ανταρτών «που ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν πολλαπλούς πυραύλους». «Οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πλήγματα αυτοάμυνας κατά δύο κινητών συστημάτων αντιπλοϊκών πυραύλων που ήταν έτοιμα για εκτόξευση κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφερε σε ανακοίνωση η αμερικανική κεντρική στρατιωτική διοίκηση για τη Μέση Ανατολή, Centcom.

«Αργότερα οι δυνάμεις της Centcom εξαπέλυσαν δεύτερο πλήγμα κατά κινητού συστήματος πυραύλου κρουζ εδάφους-εδάφους που ήταν έτοιμο για εκτόξευση. Η Centcom εντόπισε τους πυραύλους αυτούς σε περιοχές ελεγχόμενες από τους Χούθι και κατέληξε ότι αποτελούσαν απειλή για τα σκάφη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και τα εμπορικά πλοία», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Ο αντίκτυπος της κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή είναι βαρύς για το παγκόσμιο εμπόριο. Οι θαλάσσιες μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων μέσω Ερυθράς Θάλασσας μειώθηκαν κατά σχεδόν 30% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.