Χωρίς ανάπαυλα συνεχίζονται οι αιματηρές μάχες στη Γάζα, καθώς ακόμη δεν έχει κλείσει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, που θα επέτρεπε την απελευθέρωση των ομήρων με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός.
Καθώς ο πόλεμος θα μπει αύριο στον πέμπτο του μήνα, ο στρατός του Ισραήλ βομβαρδίζει ακατάπαυστα τη Χαν Γιουνίς στο νότιο τμήμα του μικρού θυλάκου, όπου κρύβονται κατ’ αυτόν στελέχη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι κατέλαβε συγκρότημα που φέρεται να χρησιμοποίησε η Χαμάς κατά την προετοιμασία τής άνευ προηγουμένου επίθεσής της την 7η Οκτωβρίου σε νότιους τομείς του ισραηλινού εδάφους. Η εγκατάσταση αυτή, κατά την ίδια πηγή, ήταν κέντρο εκπαίδευσης και εκεί βρίσκονταν μακέτες εισόδων κιμπούτς, στρατιωτικών βάσεων και ισραηλινών τεθωρακισμένων.
Αεροπορικές επιδρομές σημειώθηκαν επίσης στη Ράφα νοτιότερα, καθώς οι IDF είχαν προειδοποιήσει ότι θα στρέψουν εκεί την προσοχή τους σε μία νέα φάση πολέμου.
Στην πόλη αυτή, με περίπου 270.000 κατοίκους προπολεμικά, έχουν καταφύγει πλέον, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 1.300.000 κάτοικοι της Γάζας, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των βομβαρδισμών και των μαχών που έχουν προκαλέσει καταστροφές τρομακτικής έκτασης. Η ανησυχία εντείνεται στην πόλη, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση είναι ήδη καταστροφική, όπως τονίζουν μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαιώνει πως ο στρατός του κατέστρεψε τα περισσότερα «τάγματα» της Χαμάς. «Τα περισσότερα από όσα απομένουν βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και στη Ράφα και θα ασχοληθούμε μαζί τους», πρόσθεσε.
Με φόντο τις αδιάκοπες εχθροπραξίες και την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, πραγματοποιεί νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή με πρώτο σταθμό τη Σαουδική Αραβία. Ο Μπλίνκεν αναμένεται επίσης στο Κατάρ, στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Παρότι λένε ότι συνεχίζουν να υποστηρίζουν «το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται», οι ΗΠΑ πλέον δεν κρύβουν την εντεινόμενη δυσφορία τους έναντι της κυβέρνησης.
Τέλος, τις ανησυχίες του για την κατάργηση της χρηματοδότησης της UNRWA εξέφρασε o επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
«Οι καταγγελίες σε βάρος του προσωπικού της UNRWA είναι σοβαρές και κανένας υπεύθυνος δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητος, ωστόσο η κατάργηση της χρηματοδότησης θα έθετε σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες ζωές», τόνισε.