Ακόμα και τους 500 ενδέχεται να φτάσουν οι νεκροί από τις δασικές πυρκαγιές που μαίνονταν, χθες για τέταρτη ημέρα στη Χιλή. Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων έχει ξεπεράσει τους 110 ανθρώπους αλλά τα ΜΜΕ της χώρας κάνουν λόγο για περισσότερους από 370 αγνοούμενους. Από την προηγούμενη Τετάρτη, οι θερμοκρασίες περί τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλά μέρη της χώρας (στο νότιο ημισφαίριο είναι καλοκαίρι) προκάλεσαν σχεδόν 100 πυρκαγιές, δοκιμάζοντας τις αντοχές των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Στην τελευταία της ανακοίνωση η δασική υπηρεσία κάνει λόγο για τουλάχιστον επτά ενεργά μέτωπα στην περιοχή Βαλπαραΐσο – βασικό τουριστικό θέρετρο της χώρας. Το μεγαλύτερο, στην περιοχή Λας Τάμπλας, με περίμετρο 80 χιλιομέτρων, έχει κάψει σχεδόν 100.000 στρέμματα δάσους περιμετρικά της λίμνης Πενιουέλας, όπου βρίσκεται και εθνικός δρυμός. Η επαρχία είναι ιδιαίτερα γνωστή για τις παραλίες και κυρίως για τα κρασιά που παράγει. Πλέον η μάχη με τις φλόγες δίνεται στον αυτοκινητόδρομο 68, που συνδέει το Βαλπαραΐσο με την πρωτεύουσα, Σαντιάγκο. Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχουν 17 μονάδες της πυροσβεστικής, 1.300 στρατιώτες και εθελοντές.
Τραγωδία
Ο πρόεδρος της Χιλής, Γκάμπριελ Μπόριτς, προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών «θα αυξηθεί σημαντικά» και χαρακτήρισε τις πυρκαγιές «τη μεγαλύτερη τραγωδία που έχουμε βιώσει ως χώρα από τον σεισμό της 27ης Φεβρουαρίου 2010», που είχε ένταση 8,8 βαθμών, προκάλεσε τσουνάμι και άφησε πίσω του πάνω από 500 θύματα.
«Πρέπει να πούμε ότι, με βάση τις πληροφορίες που λάβαμε από την ιατροδικαστική υπηρεσία, υπάρχουν 112 νεκροί, με 32 πτώματα να έχουν ταυτοποιηθεί», δήλωσε ο Μανουέλ Μονσάλβε, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. «Μια από τις πλέον επείγουσες καταστάσεις είναι η ανάκτηση των πτωμάτων των ανθρώπων που πέθαναν», τόνισε ο πρόεδρος Μπόριτς, μιλώντας από την Κιλπούε, μία από τις πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο από τις πυρκαγιές.
Εκκενώσεις
Η κυβέρνηση προχώρησε σε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 ως τις 10.00 το επόμενο πρωί σε περιοχές που δεν έχουν ακόμη εκκενωθεί, στις πόλεις Κιλπούε, Βίγια Αλεμάνα, Λιμάντσε και Βίνια δελ Μαρ, ώστε να διευκολύνουν το έργο των υπηρεσιών διάσωσης και να υπάρχουν ανοιχτοί δρόμοι για την εκκένωση των πόλεων. Οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 6.000 κατεστραμμένα σπίτια και για 260.000 στρέμματα αποκαΐδια.
Τουλάχιστον οι μετεωρολογικές συνθήκες μοιάζουν να βελτιώνονται, καθώς από τον Ειρηνικό Ωκεανό πλησιάζουν πολλά σύννεφα, προκαλώντας υψηλή υγρασία και ρίχνοντας τη θερμοκρασία. Ο καύσωνας των προηγούμενων ημερών αποδίδεται στο κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο εντείνει η κλιματική κρίση. Τις επόμενες ημέρες κύματα καύσωνα αναμένεται να πλήξουν Αργεντινή, Παραγουάη και Βραζιλία.