Μέρες του… ’33 στη Γερμανία

22:28 - 1 Φεβρουάριος 2024

Έναν μήνα μετά τις αποκαλύψεις περί συζητήσεων με νεοναζί για απέλαση εκατομμυρίων ανθρώπων όταν έρθει στην εξουσία, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βλέπει τα ποσοστά της να υποχωρούν κάτω από το 20%. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, οι Χριστιανοδημοκράτες ενισχύονται στο 32% (+1 μονάδα από την προηγούμενη εβδομάδα), το AfD υποχωρεί στο 19% (-1 μονάδα από την προηγούμενη εβδομάδα και -4 σε βάθος 40 ημερών), οι Σοσιαλδημοκράτες ενισχύονται στο 15% (+1) και οι Πράσινοι παραμένουν στο 14%. Αξιοσημείωτο ότι τόσο οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (συγκυβερνούν και στις εκλογές είχαν λάβει 11,5%) όσο και η Αριστερά καταγράφονται στο 3% και μένουν εκτός Βουλής. Στο ίδιο επίπεδο εμφανίζονται το υπερσυντηρητικό κόμμα της Βαυαρίας Ελεύθεροι Ψηφοφόροι και το κόμμα της Βάγκενκνεχτ, πρώην αρχηγού της Αριστεράς που υιοθέτησε ξενοφοβικό λόγο.

Σε διαδηλώσεις τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου Γερμανών το προηγούμενο Σαββατοκύριακο κυριαρχούσε το σύνθημα «Ποτέ ξανά το 1933», παρομοιάζοντας το AfD με τους ναζί και την άνοδό τους στην εξουσία. Καταλυτικό ρόλο είχε παίξει τότε η οικονομική δυσπραγία. Ως προς αυτό φαίνεται η ιστορία να επαναλαμβάνεται. Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, ενώ η κυβέρνηση προχωρά σε περικοπές δαπανών εξαιτίας της ενεργοποίησης του «φρένου χρέους».

Χθες συζητήθηκε ο Προϋπολογισμός του 2024 στη Βουλή, με τους Χριστιανοδημοκράτες να υποστηρίζουν ότι η Γερμανία «ζει πάνω από τις δυνατότητές της» και να κατηγορούν τον φιλελεύθερο υπουργό Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, ότι «συσσωρεύει συνεχώς νέα χρέη», αν και «επιβαρύνει υπέρμετρα χαμηλόμισθους και συνταξιούχους».

Πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ανάγκασε την κυβέρνηση να περιλάβει στον προϋπολογισμό κονδύλια που ήθελε να καλύψει από το ταμείο για την πανδημία. Ως αποτέλεσμα οι δαπάνες του προϋπολογισμού αυξήθηκαν πάνω από 30 δισ. ευρώ, ενεργοποιώντας το «φρένο χρέους» που απαγορεύει έλλειμμα άνω του 0,35% του ΑΕΠ. Προέκυψαν έτσι περικοπές σε υγεία, προστασία του κλίματος, επιδοτήσεις προς αγρότες και εκσυγχρονισμό σιδηροδρόμων. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιέρ-Ολιβιέ Γκουρενσά, δήλωσε χθες στη «Handelsblatt» ότι «η Γερμανία πληρώνει το τίμημα του πολύ σκληρού φρένου χρέους. (…) Η καλύτερη λύση θα ήταν η άμβλυνση αυτού του κανόνα».