Οι αγρότες σε λαβύρινθο

22:15 - 1 Φεβρουαρίου 2024

Όταν καλούσε τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε κατά νου την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας και την υιοθέτηση ενιαίας στάσης της ΕΕ στο έτερο σημαντικό μέτωπο εξωτερικής πολιτικής, αυτό της Μέσης Ανατολής. Τελικά όμως στα πηγαδάκια των ηγετών, που προσήλθαν στις Βρυξέλλες χθες το απόγευμα για να παραστούν σε εκδήλωση μνήμης για τον Ζακ Ντελόρ, κυριαρχούσε ένα θέμα εσωτερικής πολιτικής: το αγροτικό.

Οι κινητοποιήσεις σε Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ιταλία, Ελλάδα, Ολλανδία, αλλά και στο ίδιο το Βέλγιο, επέβαλαν το θέμα στην ατζέντα. Στη Γαλλία τα τρακτέρ σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το Παρίσι, τη Λιόν και άλλες μεγάλες πόλεις. Σε κάποιες περιπτώσεις άρχισαν να διαβαίνουν τις «κόκκινες γραμμές» που θέτει η Αστυνομία, προκαλώντας τις πρώτες συλλήψεις. Προτεραιότητα δίνεται στην ελεύθερη πρόσβαση από και προς την κεντρική αγορά της Ρανζίς, κοντά στην οποία έγιναν χθες 18 συλλήψεις για «παρεμπόδιση κυκλοφορίας». Η Αστυνομία εμποδίζει επίσης τον αποκλεισμό των αεροδρομίων και την κάθοδο των αγροτών στο κέντρο του Παρισιού.

Ελπίζοντας να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το… μαστίγιο, η γαλλική κυβέρνηση προβάλλει το… καρότο. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε να συζητήσει με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μέτρα στήριξης των αγροτών. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη απτά, με την Κομισιόν να ανακοινώνει την αναστολή για έναν χρόνο της υποχρεωτικής αγρανάπαυσης του 4% των αρόσιμων εκτάσεων.

Η πρόταση Μακρόν

Το δεύτερο μέτρο που προτείνει ο Μακρόν προκαλεί αντιδράσεις στις Βρυξέλλες. «Η συμφωνία με τη Mercosur δεν πρέπει να υπογραφεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, θέτοντας σε κίνδυνο διαπραγματεύσεις δεκαετιών με τα κράτη της Λατινικής Αμερικής. Η συμφωνία επιδιώκει να δημιουργήσει ζώνη ελεύθερου εμπορίου που θα καλύπτει 800.000.000 ανθρώπους, προσφέροντας ελεύθερη πρόσβαση στα βιομηχανικά προϊόντα της Ευρώπης αλλά και στα αγροτικά προϊόντα της Λατινικής Αμερικής. Αυτή η τελευταία παράμετρος είναι που ανησυχεί τους αγρότες – πρωτίστως τους Γάλλους κτηνοτρόφους που φοβούνται τον ανταγωνισμό από τη Βραζιλία και την Αργεντινή. Αξιωματούχοι της Κομισιόν απέρριπταν τη διακοπή των διαπραγματεύσεων και πρότειναν η συμφωνία να περιλάβει κανόνες για την ποιότητα των τροφίμων, που θα προστατεύουν την ευρωπαϊκή παραγωγή.

Ποιοτικοί περιορισμοί προτείνεται επίσης να επιβληθούν στις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, οι οποίες είναι αφορολόγητες προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία της χώρας που δέχθηκε τη ρωσική εισβολή. Για το Κίεβο το ενδιαφέρον, βέβαια, εστιαζόταν στην έγκριση του πακέτου βοήθειας 50 δισ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, δήλωνε έτοιμος να άρει το βέτο, εφόσον υπάρξουν εγγυήσεις για ετήσια επανεξέταση της απόφασης. Στις Βρυξέλλες όμως δεν θέλουν να παραμείνει το βέτο στο τραπέζι και αντιπροτείνουν να υπάρχει σε ετήσια βάση συζήτηση χωρίς να απαιτείται κάποια απόφαση.