Ύστερα από χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών, η εταιρεία Neuralink, της οποίας συνιδρυτής είναι ο Έλον Μασκ, κατάφερε να τοποθετήσει εγκεφαλικό εμφύτευμα σε ασθενή. Μια επέμβαση που έχει ήδη πραγματοποιηθεί επανειλημμένα από άλλες εταιρείες και ερευνητές, πλην όμως όχι σε τόσο μεγάλο βάθος του εγκεφάλου. Στις υπόλοιπες προσπάθειες το εμφύτευμα τοποθετήθηκε επιφανειακά στους εγκεφαλικούς ιστούς ή σε βάθος ενός χιλιοστού. Η επέμβαση της Neuralink έφτασε σε βάθος τριών χιλιοστών και το εμφύτευμα έχει μέγεθος νομίσματος.
Σκοπός του εγχειρήματος είναι να καταφέρουν οι άνθρωποι να ελέγχουν υπολογιστές με το μυαλό τους. Για αυτό και το πρώτο μικροτσίπ της Neuralink ονομάστηκε «Τηλεπάθεια». Σύμφωνα με τον Μασκ, θα επιτρέπει μόνο με τη σκέψη τον έλεγχο υπολογιστή και μέσω αυτού άλλων συσκευών. Αρχικά θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε όσους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα άκρα τους. «Φανταστείτε αν ο Στίβεν Χόκινγκ μπορούσε να επικοινωνήσει πιο γρήγορα από έναν δακτυλογράφο», ανέφερε ως παράδειγμα ο Μασκ.
Το εγχείρημα έχει ήδη δοκιμαστεί σε ζώα. Το συγκεκριμένο εμφύτευμα έχει τοποθετηθεί στον εγκέφαλο πιθήκου μακάκου, ο οποίος κατάφερε να παίξει το βιντεοπαιχνίδι «Pong» χωρίς χειριστήριο. Η Neuralink ιδρύθηκε το 2016 και έχει έδρα στο Φρίμοντ, προάστιο του Σαν Φρανσίσκο. Τον Μάιο έλαβε την άδεια από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA), πλην όμως δεν ήταν η πρώτη. Προ μηνών η ολλανδική Onward δοκίμασε τη σύνδεση εγκεφαλικού εμφυτεύματος με άλλο το οποίο διεγείρει τον νωτιαίο μυελό ώστε να ανακτήσει κινητικότητα τετραπληγικός ασθενής. Ήδη από το 2019 ερευνητές του ινστιτούτου Clinatec της Γκρενόμπλ τοποθέτησαν εμφύτευμα που επέτρεπε σε τετραπληγικό να κινεί τα χέρια του ή να μετακινείται. Ο Μασκ υποστήριζε τότε ότι θα τοποθετούσε άμεσα και το εμφύτευμα της δικής του εταιρείας. Χρειάστηκε όμως να περάσουν πέντε χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών.
Η Neuralink θέτει ως στόχο να κάνει παράλυτους να περπατήσουν, να αποκαταστήσει την όραση σε τυφλούς ή ακόμα και να γιατρέψει ψυχιατρικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη. Πάντως η εμπορική αξιοποίηση της συσκευής εκτιμάται ότι είναι αρκετά χρόνια μακριά.