Εξακολουθούν να μαίνονται οι αιματηρές μάχες στη Γάζα, και ειδικότερα στη Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη πόλη του νότιου τομέα, με φόντο τις πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία που θα επιτρέψει την επιστροφή των ομήρων με αντάλλαγμα την κατάπαυση πυρός στην πολύπαθη περιοχή.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, μίλησε για «αληθινή ελπίδα» πως προσεχώς θα αφεθούν ελεύθεροι οι άτυχοι όμηροι. «Δεν μπορώ να πω περισσότερα, μπορώ να πω ότι αποπερατώθηκε πολύ σημαντικό και παραγωγικό έργο και υπάρχει αληθινή ελπίδα για το μέλλον. Η Χαμάς πρέπει να πάρει τις δικές της αποφάσεις. Μπορώ να πω πως υπάρχει καλή και ισχυρή ευθυγράμμιση ανάμεσα στις εμπλεκόμενες χώρες για το ότι πρόκειται για σωστή και ισχυρή πρόταση», δήλωσε.
Ενώ οι ελπίδες αναζωπυρώνονται, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα επιμένει πως θέλει «πλήρη» κατάπαυση του πυρός, κάτι που χαρακτηρίζει «αναγκαία προϋπόθεση» για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά στον θύλακα από το ξέσπασμα του πολέμου, που κλείνει προσεχώς τέσσερις μήνες.
Παραμένει η ένταση
Συνολικά περισσότεροι 26.751 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και τουλάχιστον 65.636 έχουν τραυματιστεί στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανέφερε το υπουργείο Υγείας.
Οι ανησυχίες πως ο πόλεμος θα εξαπλωθεί μεγεθύνθηκαν περαιτέρω μετά τον θάνατο τριών μελών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε επίθεση με drone εναντίον βάσης υποστήριξης των ΗΠΑ στα σύνορα Ιορδανίας – Συρίας προχθές, Κυριακή, που η Ουάσιγκτον απέδωσε σε οργανώσεις «υποστηριζόμενες από το Ιράν», ενώ η ένταση παραμένει πάντα στα ύψη στην Υεμένη, στην Ερυθρά Θάλασσα, στο Ιράκ, στη Συρία, στον Λίβανο.
Τέλος, στη Λωρίδα της Γάζας, το UNRWA αντιμετωπίζει ολοένα μεγαλύτερη δυσκολία, μετά τις ισραηλινές κατηγορίες για τη φερόμενη εμπλοκή υπαλλήλων του στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαίτησε να γίνει «έλεγχος» από «ανεξάρτητους ειδικούς επιλεγμένους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Ενώ ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, αξίωσε την παραίτηση του γενικού επιτρόπου του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή, του Φιλίπ Λαζαρινί. Ο Άντονι Μπλίνκεν, η κυβέρνηση του οποίου είναι ο μεγαλύτερος δωρητής στο UNRWA, έκρινε πως είναι «επιτακτική ανάγκη» η υπηρεσία του ΟΗΕ να διενεργήσει διεξοδική έρευνα για τις ισραηλινές κατηγορίες, συνεχίζοντας ταυτόχρονα το «απόλυτα απαραίτητο» έργο της στη Λωρίδα της Γάζας.
Δώδεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν πλέον ανακοινώσει την αναστολή της χρηματοδότησής τους στην υπηρεσία, εν μέσω καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, παρά την έκκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να υπάρξουν εγγυήσεις ότι θα συνεχίσει την αποστολή της.