Με… εισιτήριο η είσοδος στη Βενετία
Η Βενετία θα δοκιμάσει την εφαρμογή εισιτηρίου και ανώτατου ορίου στην είσοδο επισκεπτών των καναλιών της από τον Απρίλιο του 2024. Θα είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο μέτρο εφαρμόζεται παγκοσμίως, σύμφωνα με τον δήμαρχο της ιταλικής πόλης, και θα έχει ως στόχο τη διαχείριση των τουριστικών ροών κατά τις επίσημες αργίες και ορισμένα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού, όταν υπάρχει κορύφωση του αριθμού επισκεπτών. Οι περιορισμοί θα ισχύουν από τις 08.30 έως τις 16.00, αρχικά για διάστημα 29 ημερών συνολικά, και θα καλύπτουν τα περισσότερα Σαββατοκύριακα από τις 25 Απριλίου μέχρι τα μέσα του Ιουλίου 2024. Οι επισκέπτες θα πρέπει να κάνουν online κράτηση και θα πληρώσουν το ποσόν των 5 ευρώ για να αποκτήσουν ένα QR code που θα ελέγχεται σε συγκεκριμένα σημεία εισόδου, όπου και θα χορηγείται πρόσβαση στις ιστορικές συνοικίες της Βενετίας.
Το αρχαιότερο φρούριο
Μία ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έγινε σε μία απομακρυσμένη περιοχή της Σιβηρίας. Πρόκειται για το 8.000 ετών φρούριο «Amnya Ι και II», το οποίο πιστεύεται ότι είναι ο αρχαιότερος οχυρωμένος οικισμός στον κόσμο. Το φρούριο βρίσκεται σε αμμώδη περιοχή δίπλα στον ποταμό Amnya, γεγονός που υποδηλώνει ότι η τοποθεσία επιλέχθηκε από κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ψαρεύουν. «Αυτό το εύρημα αναδιαμορφώνει την κατανόησή μας για τις πρώιμες ανθρώπινες κοινωνίες», ανέφεραν οι ερευνητές. Ακόμη εντοπίστηκαν ξύλινοι φράχτες που υποδεικνύουν μια οχυρωμένη εσωτερική περιοχή κατά την ανασκαφή της τοποθεσίας (από το 1987 έως το 2000), η οποία προσδιορίζεται ως Amnya Ι, ενώ έξω από το οχυρό ανακαλύφθηκαν 10 καλύβες, γεγονός το οποίο πιθανόν να δείχνει μια ιεραρχική δομή στην περιοχή που προσδιορίζεται ως Amnya II. Τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά όπως τα κεντρικά υπερυψωμένα τζάκια έδειξαν ότι οι κατασκευές ήταν κατοικίες μακράς διάρκειας, σε αντίθεση με την πεποίθηση ότι μόνιμοι οικισμοί και αμυντικές κατασκευές εμφανίστηκαν μόνο σε αγροτικές κοινωνίες.
Επιβολή φόρου στα junk food
Νόμος στην Κολομβία προβλέπει τη φορολόγηση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, δηλαδή του junk food, αλλά και πολλών σνακ. Είναι μία από τις πρώτες χώρες στο κόσμο που προχωρά σε τέτοιο μέτρο, το οποίο ακτιβιστές θεωρούν ότι θα γίνει παράδειγμα. Αν και πολλές χώρες φορολογούν τον καπνό ή τα τρόφιμα με πολλή ζάχαρη, καμία ως τώρα δεν φορολογεί τα υπερπεξεργασμένα τρόφιμα. Έπειτα από χρόνια προσπαθειών και κινητοποιήσεων, o νόμος τέθηκε σε ισχύ μέσα στον Νοέμβριο του 2023. Η εισφορά που προβλέπει θα κλιμακωθεί από το 10% άμεσα, στο 15% το 2024 και στο 20% το 2025. Ειδικότερα, o φόρος αφορά τα βιομηχανικά παρασκευασμένα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, καθώς και εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και κορεσμένα λιπαρά, όπως οι σοκολάτες ή τα πατατάκια. Πάντως, έγιναν ορισμένοι συμβιβασμοί με τη βιομηχανία τροφίμων, όπως η εξαίρεση στα λουκάνικα.
H «πόλη της χρονιάς 2023»
Μια πόλη της Ολλανδίας κέρδισε τον τίτλο «Ευρωπαϊκή πόλη της χρονιάς» το 2023, και μάλιστα χάρη στον καινοτόμο σχεδιασμό της. Τα βραβεία απονέμονται από την Ακαδημία Πολεοδομίας του Λονδίνου και φέτος ανακήρυξαν μια πόλη της Ολλανδίας, το Άμερσφορτ, ως νικήτρια. Η ολλανδική πόλη βρίσκεται στην επαρχία της Ουτρέχτης και φιλοξενεί περίπου 160.000 κατοίκους. Είναι γνωστή κυρίως για τη σωζόμενη μεσαιωνική παλιά πόλη και τη διάσημη πύλη της και αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική, αν θέλει κάποιος να απολαύσει τα κανάλια της χώρας με πολύ λιγότερο κόσμο από ό,τι στο Άμστερνταμ. Αλλά γιατί αυτό το ελάχιστα γνωστό μέρος κέρδισε έναν τόσο σημαντικό τίτλο; Το Άμερσφορτ δέχτηκε διθυραμβικές κριτικές για την επιτυχία του στον καινοτόμο σχεδιασμό, τη διατήρηση του χαρακτήρα και της κληρονομιάς και την εξαιρετική ποιότητα ζωής του. Η πόλη τα κατάφερε όλα αυτά περιορίζοντας τη χρήση του αυτοκινήτου και προσφέροντας πληθώρα προσιτών κατοικιών.
ΧΤΙΣΤΗΣ ΤΟΥ 1892 ΣΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΟΥ «LED ZEPPELIN IV»
Αναγνωρίστηκε η φιγούρα σε εξώφυλλο των Led Zeppelin. Ο μυστηριώδης άνδρας που απεικονίζεται στο εξώφυλλο του άλμπουμ «Led Zeppelin IV» ήταν ένας 69χρονος χτίστης, ονόματι Λοτ Λονγκ, ο οποίος απαθανατίστηκε από τον φακό του βικτοριανού φωτογράφου Έρνεστ Χάουαρντ Φάρμερ γύρω στο 1892. Ένας ερευνητής στην Αγγλία ανακάλυψε ένα αντίγραφο της πρωτότυπης φωτογραφίας που εμφανίζεται στο εξώφυλλο του άλμπουμ «Led Zeppelin IV» και αποκάλυψε την ταυτότητα του ατόμου που απεικονίζεται σε αυτή. Το εμβληματικό άλμπουμ, που κυκλοφόρησε το 1971, περιλαμβάνει επιτυχίες όπως το «Stairway to Heaven», αλλά είναι επίσης διάσημο για το ιδιαίτερο εξώφυλλό του, το οποίο δεν περιλαμβάνει κάποιο κείμενο που να προσδιορίζει το όνομα του συγκροτήματος ή τον τίτλο του άλμπουμ.