Η Amazon πληρώνει ακριβά τα κόλπα της

Πρόστιμο 3% του τζίρου της για παρακολούθηση εργαζομένων στη Γαλλία
17:30 - 24 Ιανουαρίου 2024

Πρόστιμο 32.000.000 ευρώ (3% του ετήσιου τζίρου) επέβαλε η Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών (Cnil) της Γαλλίας στην Amazon για τη χρήση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των δραστηριοτήτων και της απόδοσης των εργαζομένων, το οποίο κρίθηκε «εξαιρετικά παρεμβατικό».

Οι εργαζόμενοι της Amazon υποχρεούνται να χρησιμοποιούν για την επεξεργασία των δεμάτων ειδικά scanners (σκάνερ), τα οποία ειδοποιούν όταν κάποιος υπάλληλος παραμένει αδρανής περισσότερα από 10 λεπτά και καταγράφουν με ακρίβεια δευτερολέπτου τον ρυθμό με τον οποίο διαχειρίζονται τα δέματα. Έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να ειδοποιούν όταν ένα αντικείμενο σκανάρεται πολύ γρήγορα (σε λιγότερο από 1,25 δευτερόλεπτο), θεωρώντας ότι η δουλειά δεν έγινε με την απαιτούμενη επιμέλεια.

Φτάνουν μέχρι το σημείο να καταγράφουν τον χρόνο που περνά από την έναρξη της βάρδιας (η στιγμή που ο εργαζόμενος χτυπά κάρτα στην είσοδο) έως την ώρα που σκανάρεται το πρώτο δέμα. Η δε αποθήκευση όλων αυτών των δεδομένων, χωρίς κατάλληλη ενημέρωση για την παρακολούθηση, κρίνεται ότι παραβιάζει την ευρωπαϊκή οδηγία περί προσωπικών δεδομένων (GDPR). Στην έρευνα της Cnil, που ξεκίνησε το 2019, αναφέρεται ότι χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν υποστεί τις παραπάνω κακοποιητικές συνθήκες. Συνολικά η Amazon απασχολεί 20.000 εργαζόμενους, σε 8 τεράστια κέντρα διανομής.

«Διαφωνούμε με τα συμπεράσματα της Cnil, τα οποία βασίζονται σε λάθος στοιχεία», ανέφερε εκπρόσωπος της Amazon, η οποία έχει διορία δύο μηνών να καταθέσει έφεση. Ο πρόεδρος της Amazon France Logistique, Νταβίντ Λούκοβιτς, υποστήριξε πρόσφατα ότι οι παραπάνω μέθοδοι είναι απαραίτητες για την ακριβή και ασφαλή διαχείριση δεκάδων χιλιάδων δεμάτων σε καθημερινή βάση. Έφερε ως παράδειγμα το ελάχιστο όριο του 1,25 δευτερολέπτου/δέμα, το οποίο «διασφαλίζει ότι οι υπάλληλοι ελέγχουν επαρκώς κάθε δέμα. Απέδωσε δε τη μέτρηση του χρόνου απραξίας των υπαλλήλων όχι στην πρόθεση καταγραφής του ρυθμού εργασίας τους αλλά στον τρόπο «να διαγνώσουμε εγκαίρως προβλήματα στην προμηθευτική αλυσίδα και να τα αντιμετωπίσουμε». Μετά την επιβολή του προστίμου, πάντως, η Amazon κατάργησε το όριο του 1,25 δευτερολέπτου και διεύρυνε σε 30 από 10 λεπτά τον χρόνο ειδοποίησης σε περίπτωση απραξίας.