ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ: Ο Βλαντ ο Ανασκαλοπιστής και ο κόμης Δράκουλας – Ο ήλιος ανέτειλε νωρίτερα στη Γροιλανδία!

17:25 - 24 Ιανουάριος 2024

Μέχρι σήμερα τα όρη της Τρανσυλβανίας ήταν συνώνυμα με τον θρύλο του Δράκουλα, ο οποίος τον ήθελε να πίνει το αίμα των θυμάτων του, να τρομοκρατεί τους αντιπάλους του και να μεταμορφώνεται σε νυχτερίδα κατά βούληση. Ο Βλαντ ο Ανασκολοπιστής λέγεται ότι θανάτωσε περισσότερους από 100.000 Τούρκους πολεμιστές, γεγονός που του έδωσε το προσωνύμιο του Δράκουλα («γιος του διαβόλου/δράκου» στα ρουμανικά) αλλά και την έμπνευση για τον πρωταγωνιστή του βιβλίου του Bram Stoker, που διακρίνεται για την αιμοδιψία και την αθανασία του. Και ενώ πολλοί θα συμφωνούσαν πως η ιδιότητα της αθανασίας που ενδεχομένως κληρονόμησε ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος από τον Κόμη Δράκουλα μάλλον τον βοήθησε στη διαδοχή του βρετανικού στέμματος, τι γίνεται αν η βασιλική οικογένεια κληρονόμησε και την αιμοδιψία του Βλαντ του Ανασκολοπιστή και αυτό δεν λέγεται μεταφορικά; Όπως και να έχει, σύμφωνα με ένα βιβλίο που δημοσιεύτηκε από τον Sir Lain Moncreiffe, η Αυτού Βασιλική Υψηλότητα τέως πρίγκιπας και νυν βασιλιάς Κάρολος είναι 16ο δισέγγονο του Κόμη Δράκουλα, Βλαντ του 3ου, και μέσω της προγιαγιάς του βασίλισσας Μαίρης συνδέεται με τον Βλαντ τον 4ο, τον ετεροθαλή αδελφό του διαβόητου ηγέτη. Μία άλλη σύνδεση με τη χώρα αυτή (Ρουμανία) προήλθε από την πριγκίπισσα Μαρία του Εδιμβούργου, εγγονή της βασίλισσας Βικτωρίας και του πρίγκιπα Αλβέρτου, η οποία παντρεύτηκε τον βασιλιά Φερδινάνδο 1ο από τη Ρουμανία και κυβέρνησε τη Ρουμανία μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πάντως, ο ίδιος ο νυν βασιλιάς Κάρολος το 2012 επιβεβαίωσε τους εν λόγω δεσμούς της βρετανικής βασιλικής οικογένειας με τον Κόμη Δράκουλα, όταν εμφανίστηκε σε διαφημιστικό σποτάκι του ρουμανικού οργανισμού τουρισμού, όπου δήλωσε ότι «η Τρανσυλβανία είναι μέσα στο αίμα μου» και «έχω κι εγώ κάποιο μερίδιο (stake) στη χώρα», όπου stake σημαίνει επίσης και πάσσαλος (το αγαπημένο όργανο μαρτυρίου του προγόνου του Βλαντ). Επίσης ο ίδιος ο Κάρολος δεν έχει κρύψει την αγάπη του για τη Ρουμανία και το 2006 αγόρασε ένα αγρόκτημα στο Viscri, ένα χωριό της Τρανσυλβανίας, ενώ είναι προστάτης του Mihai Eminescu Trust, το οποίο εργάζεται για την αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την οικονομία και τη φύση των σαξονικών χωριών της Τρανσυλβανίας. Με όλα αυτά δεν είναι να απορεί κανείς γιατί ένας εκπρόσωπος του ρουμανικού οργανισμού τουρισμού δήλωσε ότι η χώρα, η οποία ενσωματώνει την περιοχή της Τρανσυλβανίας, προσπαθούσε εδώ και καιρό να χρησιμοποιήσει αυτούς τους συνδέσμους με τη βρετανική βασιλική οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου για την αύξηση τουριστών.

Ο ήλιος ανέτειλε νωρίτερα στη Γροιλανδία!

Δύο μέρες νωρίτερα ανέτειλε ο ήλιος στη Γροιλανδία το 2012, γεγονός που προβλημάτισε τους επιστήμονες και δημιούργησε φόβους μήπως οι αρκτικοί πάγοι λιώσουν γρηγορότερα από όσο πίστευαν. Στις 13 Ιανουαρίου 2012 οι ειδικοί ανέμεναν να τελειώσει η αρκτική χειμερινή νύχτα, η οποία διαρκεί ενάμιση μήνα, όταν οι πρώτες ακτίνες του ήλιου θα άρχιζαν να ξεπροβάλλουν από τον παγετώνα της Ιλουλισάτ, της δυτικότερης πόλης της Αρκτικής. Ωστόσο, για πρώτη φορά στην ιστορία, οι ακτίνες εμφανίστηκαν δύο ημέρες νωρίτερα, στις 11 Ιανουαρίου.

Η απρόσμενη αυτή ανατολή δημιούργησε προβληματισμό στους επιστήμονες, οι οποίοι θεώρησαν ως πιθανότερη εξήγηση ότι έχει… μειωθεί το ύψος του παγετώνα εξαιτίας της αύξησης της θερμότητας του πλανήτη! (Μια πρόσφατη αναφορά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας επισημαίνει ότι η θερμοκρασία στη Γροιλανδία παρουσίασε αύξηση το 2010 κατά 3 Κ πάνω από τον μέσο όρο. Επίσης, ο Δεκέμβριος του ίδιου έτους ήταν αρκετά θερμότερος από όσο συνήθως, με πολλές βροχές αντί για χιονοπτώσεις, φαινόμενο που παρατηρείται για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν οι επιστήμονες να παρακολουθούν την περιοχή.) Ορισμένοι επιστήμονες υπέθεσαν ότι το παράδοξο γεγονός ίσως είχε κάποια αστρονομική εξήγηση (όπως η μετατόπιση των πόλων της Γης). Όμως ο Βόλφγκανγκ Λένχαρτ, διευθυντής του τμήματος Γεωφυσικής στο Κεντρικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας της Βιέννης, απέκλεισε μία τέτοια εκδοχή.

«Η θέση των αστερισμών και των άστρων δεν έχει αλλάξει», είπε, «γιατί αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα παρουσιάζονταν προβλήματα σε ολόκληρο τον κόσμο». Επίσης, δεν έχει παρουσιαστεί κάποια μεταβολή στα δεδομένα που αφορούν τον άξονα της Γης και την περιστροφή της, τα οποία «παρακολουθούνται συνεχώς και θα γνωρίζαμε αν είχε αλλάξει κάτι». Τείνει λοιπόν και αυτός στη μείωση του ύψους του παγετώνα εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας, αν και μέχρι τώρα δεν φαίνεται να έχουν αποδεχθεί όλοι οι επιστήμονες αυτή την εξήγηση.