Οργή και απόγνωση για τους ομήρους!

Οι συγγενείς πιέζουν τον Νετανιάχου. «Κάναμε λάθη», λέει η Χαμάς
19:07 - 23 Ιανουαρίου 2024

Ακατάπαυστα συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Χαν Γιούνις, επίκεντρο των εχθροπραξιών στο νότιο τμήμα της Γάζας, τη στιγμή που μέλη οικογενειών των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι εισέβαλαν στο ισραηλινό Κοινοβούλιο, ζητώντας από τους βουλευτές να κάνουν περισσότερα για να απελευθερωθούν οι συγγενείς τους. Σύμφωνα με τις Αρχές του Ισραήλ 132 όμηροι παραμένουν στον θύλακο, όμως τουλάχιστον 28 από αυτούς πιστεύεται πως είναι νεκροί.

«Ακούμε να μιλάνε για μια πρόταση των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου. Απαιτούμε η κυβέρνησή μας να ακούσει, να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αποφασίσει να αποδεχθεί αυτή τη συμφωνία ή οποιαδήποτε άλλη συμφωνία θα βόλευε το Ισραήλ», είπε ο Γκιλάντ Κόρενμπλουμ, ο γιος του οποίου είναι όμηρος στη Λωρίδα της Γάζας. «Ως πολίτες, έχουμε όλοι συμβόλαιο με τη χώρα. Υπηρετούμε τη χώρα, πληρώνουμε τους φόρους μας, στέλνουμε τα παιδιά μας να την υπηρετήσουν. Σε αντάλλαγμα περιμένουμε από την κυβέρνηση να εγγυάται την ασφάλειά μας», πλειοδότησε ο Τζον Πόλιν, πατέρας άλλου ομήρου.

Σειρήνες τη νύχτα

Στο πεδίο των μαχών, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για νέα αιματηρά πλήγματα του ισραηλινού στρατού στον τομέα της Χαν Γιούνις, όπου μαίνονται μάχες ανάμεσα σε μονάδες του και μέλη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς. Παράλληλα στο Βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας μέσα στη νύχτα. Κοινότητες στον νότιο Λίβανο έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο στόχος ισραηλινών βομβαρδισμών κι ένας μαχητής της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στο σιιτικό κίνημα, που υποστηρίζει τη Χαμάς στον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ.

Καθώς ο πόλεμος διανύει την 109η ημέρα του, η ανθρωπιστική και υγειονομική κατάσταση γίνεται ολοένα κρισιμότερη στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ 1.700.000 άνθρωποι -πάνω από το 80% του πληθυσμού- αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία αυτή τη στιγμή πολιορκείται από το Ισραήλ, που διεξάγει πόλεμο εναντίον της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη», δήλωσε με τη σειρά του ο επικεφαλής τις διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ. «Από τώρα και στο εξής δεν θα μιλάω για ειρηνευτική διαδικασία, αλλά για μια διαδικασία για λύση δύο κρατών», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Το Ισραήλ δεν μπορεί να οικοδομήσει την ειρήνη μόνο με στρατιωτικά μέσα», τόνισε επίσης ο Μπορέλ, επιμένοντας στη λύση των δύο κρατών. «Αυτό που θέλουμε είναι να οικοδομήσουμε μια λύση δύο κρατών. Ας μιλήσουμε γι’ αυτό», είπε ο Μπορέλ ενώπιον των δημοσιογράφων, την ώρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επαναλαμβάνει την αντίθεσή του σε μια «παλαιστινιακή κυριαρχία».

Τέλος, δίνοντας για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τη δική της «εκδοχή των γεγονότων» για την 7η Οκτωβρίου, η Χαμάς αναγνώρισε πως «πιθανόν έγιναν λάθη στο χάος που προκάλεσε η ξαφνική κατάρρευση του μηχανισμού ασφαλείας και του στρατού στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ», αρνήθηκε ωστόσο πως έβαλε στο στόχαστρο αμάχους εσκεμμένα, κάτι που συνέβη «από ατύχημα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τις δυνάμεις κατοχής».

Ευρωπαϊκή αρμάδα για την Ερυθρά Θάλασσα

Η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία ζητούν ναυτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα από επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούθι της Υεμένης, με κοινό έγγραφο που υπέβαλαν στη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. «Δεδομένης της σοβαρότητας της τρέχουσας κατάστασης και των γεωστρατηγικών συμφερόντων μας, είναι σημαντικό για την ΕΕ να επιδείξει την προθυμία της και την ικανότητά της να δράσει ως παράγοντας της παγκόσμιας ασφαλείας, του ναυτιλιακού τομέα περιλαμβανομένου», αναφέρεται στο έγγραφο.

«Η αποστολή θα είναι σύμφωνη με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και θα είναι αμυντική», προστίθεται, ενώ υπογραμμίζεται «η σημασία της χρήσης ήδη υφιστάμενων δομών και δυνατοτήτων» της αποστολής Emasoh/Agenor στο Στενό του Χορμούζ. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, έχει δηλώσει πως στην αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα μπορεί να συμμετάσχουν και χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ.