Πολλοί οι νεκροί από βομβαρδισμό αγοράς στο Ντονέτσκ

Για «βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια» κατηγορεί το Κίεβο η Μόσχα
17:23 - 22 Ιανουαρίου 2024

Πολυσύχναστη συνοικία του Ντονέτσκ, όπου βρίσκονται καταστήματα και υπαίθρια αγορά, βομβαρδίστηκε χθες, με απολογισμό 25 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας, Ντενίς Πουσίλιν, ο βομβαρδισμός έγινε από το ουκρανικό πυροβολικό – κάτι που πάντως δεν επιβεβαιώνει το Κίεβο. Εικόνες στο Reuters δείχνουν δεκάδες πτώματα σκεπασμένα με κουβέρτες στο χιόνι και ανθρώπους να θρηνούν.

Το Ντονέτσκ είναι μία από τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές τις οποίες η Ρωσία προσάρτησε πέρυσι – κίνηση που καταδίκασαν σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ. Η αντίδραση της Μόσχας στον βομβαρδισμό υπήρξε έντονη, με το υπουργείο Εξωτερικών να υποστηρίζει ότι «το νεοναζιστικό καθεστώς του Κιέβου, το οποίο στηρίζουν οι ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους, για μία ακόμη φορά διέπραξε μια βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια».

Από την πλευρά του, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι κατέλαβε μικρό χωριό κοντά στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία. Το Κίεβο παραδέχθηκε την απώλεια, αλλά υποστηρίζει ότι το χωριό δεν έχει «καμία σημασία» από στρατιωτική άποψη.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία υπέγραψαν συμφωνία να κατασκευάσουν μια κοινή αμυντική γραμμή στη Βαλτική για να ενισχύσουν τα σύνορα με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Μεθαύριο ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, θα διαβεί τα σύνορα με την Ουκρανία για τη γειτονική πόλη Ουζχορόντ, όπου θα συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντένις Σμιχάλ. «Θα του πω ότι θα ασκήσουμε βέτο στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, γιατί αυτό δεν θα ήταν παρά η βάση για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. (…) Δεν πρόκειται για ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα, αλλά βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των ΗΠΑ», δήλωσε στο δημόσιο ραδιόφωνο της Σλοβακίας.

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας ήταν από τους ισχυρότερους υπερασπιστές της Ουκρανίας στη σύγκρουση με τη Ρωσία. Το φθινόπωρο όμως επικράτησε στις εκλογές το κόμμα του Φίτσο, με σύνθημα να σταματήσει η προμήθεια όπλων προς το Κίεβο. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, μόλις το 40% των Σλοβάκων θεωρεί τη Ρωσία υπεύθυνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία.