Πλήρως γυναικοκρατούμενη ΕΕ ενδέχεται να προκύψει από τις Ευρωεκλογές. Το Politico θεωρεί πιθανό να επιλεγούν γυναίκες επικεφαλής για τα τρία βασικά κοινοτικά όργανα (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωκοινοβούλιο) καθώς και για το «καυτό» χαρτοφυλάκιο Εξωτερικών και Άμυνας. Ήδη γυναίκες ηγούνται της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Κριστίν Λαγκάρντ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (Νάντια Καλβίνο).
Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πιθανό να παραμείνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Ρομπέρτα Μέτσολα είναι επίσης πιθανό να παραμείνει πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, θεωρείται φαβορί για την προεδρία του Συμβουλίου. Τέλος, η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, ακούγεται ότι θα διαδεχθεί τον Ζοζέπ Μπορέλ. Τον καθοριστικό ρόλο θα παίξει, βέβαια, το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Αν όμως επαληθευθούν οι σημερινές δημοσκοπήσεις, το πιθανότερο είναι να γίνει και πάλι μοιρασιά μεταξύ Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελευθέρων, με το πρώτο (αναμένεται να είναι το ισχυρότερο κόμμα) να παίρνει την κορυφαία θέση σε Επιτροπή και Ευρωβουλή, τους δεύτερους (αναμένεται να είναι δεύτεροι) τη θέση στο Συμβούλιο και τους τελευταίους (φαίνεται ότι θα έρθουν τέταρτοι) το σημαντικότερο χαρτοφυλάκιο επιτρόπου.
Η παραπάνω κατανομή ρόλων θεωρείται και γεωγραφικά ισορροπημένη, περιλαμβάνοντας μία Εσθονή (Ανατολική Ευρώπη), μία Γερμανίδα (Δυτική Ευρώπη), μία Δανέζα (Βόρεια Ευρώπη) και μία Ιταλίδα (Νότια Ευρώπη), ενώ Γαλλίδα και Ισπανίδα ελέγχουν τα δύο τραπεζικά ιδρύματα (ΕΚΤ και ΕΤΕπ). Υπάρχουν βέβαια και εμπόδια: Η Φρεντέρικσεν δεν θεωρείται «επαρκώς αριστερή», η Καλάς θεωρείται «υπερβολικά επιθετική απέναντι στη Ρωσία», ενώ αποκλείονται τα υπόλοιπα δεξιά κόμματα. Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές αναμένεται να έρθουν πέμπτοι και λέγεται ότι θα λάβουν μία θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν, ενώ το ακροδεξιό Ταυτότητα και Δημοκρατία αποκλείεται από τη μοιρασιά, αν και πιθανότατα θα τερματίσει τρίτο.