Την άλλη πλευρά της κλιματικής κρίσης αντιμετωπίζουν ΗΠΑ και Ευρώπη, καθώς μετά τις υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων μηνών (το 2023 ήταν το θερμότερο έτος από το 1850, υπερβαίνοντας κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου τη μέση θερμοκρασία του 20ού αιώνα) σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τις δύο όχθες του Ατλαντικού.
Στη Βρετανία, o υδράργυρος υποχώρησε χαμηλότερα από τους -10οC κατά τη διάρκεια της νύχτας, καταγράφοντας τις χαμηλότερες θερμοκρασίες για τον φετινό χειμώνα, καθώς και ρεκόρ 14ετίας για Ιανουάριο (-13οC στο Γκλεν Oγκλ της Σκωτίας). Εξαιτίας έντονων χιονοπτώσεων εκατοντάδες σχολεία παρέμειναν κλειστά σε Σκωτία και Bόρεια Αγγλία, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν στις μετακινήσεις.
Σε Γαλλία και Γερμανία η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στις μεταφορές. Τα δρομολόγια των τρένων μεταξύ Στουτγάρδης, Φρανκφούρτης και Παρισιού ακυρώθηκαν, κυρίως εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στη Γαλλία. Οι γαλλικές Αρχές προειδοποιούν για κίνδυνο πλημμυρών σε 3 περιφέρειες και παγετού σε 25 περιφέρειες. Για σοβαρά προβλήματα στις πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια του Μονάχου και της Φρανκφούρτης ενημέρωσε η Lufthansa.
Κλειστό παρέμεινε το αεροδρόμιο του Όσλο, στη Νορβηγία. Η διαχειρίστρια εταιρεία Avinor παραδέχθηκε ότι «αυτό είναι υπερβολικά σπάνιο, όμως υπάρχει τόσο πολύ χιόνι που οι πιλότοι δεν μπορούν να δουν τα φώτα στο έδαφος». Η χειρότερη χιονόπτωση σημειώθηκε χθες το πρωί στο Όσλο. Στη συνέχεια η κακοκαιρία μετατοπίστηκε ανατολικά, με αποτέλεσμα να σταματήσει η κυκλοφορία των τρένων σε τμήματα της Ανατολικής Νορβηγίας. Αργά χθες το απόγευμα οι σφοδρές χιονοπτώσεις άρχισαν να επηρεάζουν τη Σουηδία.
Στις ΗΠΑ το κύμα ψύχους σαρώνει δεκάδες πολιτείες, αν και χθες η κατάσταση ήταν κάπως καλύτερη από την Τρίτη. Το Σέντραλ Παρκ του Μανχάταν ήταν καλυμμένο με 2,5 εκατοστά χιόνι, καθώς οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης αντίκρισαν χιόνι πρώτη φορά έπειτα από 701 ημέρες. Στα λευκά ντύθηκαν επίσης Ουάσινγκτον, Βαλτιμόρη και Φιλαδέλφεια. Συνολικά 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της κακοκαιρίας, ενώ προβλήματα υπάρχουν στην ηλεκτροδότηση, ιδίως στα δυτικά των ΗΠΑ. Τα παράλια του Ειρηνικού πλήττονται από καταρρακτώδη βροχή και αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες. Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας κάποιοι άναψαν φωτιά σε δρόμο του Σιάτλ για να ζεσταθούν, όμως η φωτιά εξαπλώθηκε σε τριώροφο κτίριο όπου στεγάζεται γκαλερί, με αποτέλεσμα να γίνουν στάχτη έργα του Πικάσο, του Ρέμπραντ και του Γκόγια.